A fővárosi tömegközlekedési társaságok úgy mondták ki eredménytelennek a köztéri reklámhelyeik értékesítésére kiírt pályázatot, hogy az törvénysértő volt a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint. A cégek ezt vitatják, ezért az ügy bíróság elé kerül, írja a Világgazdaság.

Élt a bírósági jogorvoslati lehetőséggel a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) annak kapcsán, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság a fővárosi tulajdonú cégre és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-re (BKK) összesen 115 millió forint bírságot szabott ki - erről a BKV tájékoztatta a lapot. A szóban forgó döntés még január 22-én született a reklámtender néven ismertté vált ügyben. Ezzel szemben ugyan nincs mód fellebbezni, de a Fővárosi Törvényszéken közigazgatási pert lehet indítani a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül. Ezt tehát megtették a társaságok.

IllusztrációForrás: MTI/Jászai Csaba

Egyelőre nem tudni, mikor lesz az első tárgyalás időpontja. Az viszont kiderült a BKV válaszaiból, hogy a vállalat a büntetést még nem fizette be, és egyelőre nem is áll szándékában ennek eleget tenni.

A bíróságtól egyebek mellett kértük a bírságot kiszabó határozat halasztó hatályának elrendelését

– közölték. Mindez azért lényeges, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság annak idején arról is tájékoztatta az érintetteket, hogy a büntetés átutalására a Magyar Államkincstár számlájára ugyancsak 15 napjuk van, és a keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya. A BKV mégis tesz egy próbát, hogy időt nyerjen a fizetésre.

A reklámtender egy évekig elnyúló közbeszerzés volt, amelyet a BKV és a BKK 2016 januárjában írt ki. A felhívás szerint a koncessziós eljárást a két fővárosi cég közös ajánlatkérőként folytatta le, de előbbi végezte az operatív lebonyolítást. Többszöri csúszást követően az ajánlattételi határidőt tavaly augusztus 9-ben jelölték ki. Bár a francia hátterű JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) érvényes jelentkezést nyújtott be, a BKV november 7-én eredménytelennek mondta ki a tendert.