Több ezren tüntettek a Google Magyarország székházánál amiatt, hogy a Google indoklás nélkül törölte a Pesti Srácok YouTube-profilját, mondvacsinált indokok alapján. A tüntetésen meglepetésvendégként beszédet mondott Schiffer András, az LMP alapítója, egykori elnöke is, tiltakozva az önkényes cenzúra ellen. A tüntetésen felszólalt Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Jurák Kata, a PestiSrácok.hu főmunkatársa, Vajda Miklós, a Karc FM törzshallgatóinak doyenje, Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója, Huth Gergely és Szarvas Szilveszter főszerkesztő és főszerkesztő-helyettes, és fellépett Varga Miklós is.

Schiffer András a tüntetésen elmondta: nem az a felháborító, hogy a Google-nak vannak általános szerződési feltételei, hanem az, hogy ez ellen nem világos, hogyan lehet jogorvoslattal élni.

Ezek az óriásvállalatok olyan általános szerződési feltéteteleket diktálnak, ahol sem arányosság nincsen, sem személyre szabottság nincsen és nem világos az sem, hogyan lehet hatékony jogorvoslattal élni az óriásvállalatok önkénye ellen.

- mondta.

Schiffer András idézte a büntető törvénykönyv 224. paragrafusát: "Aki elektronikus hálózat útján másnak továbbított közleményt foglalkozásának felhasználásval kifürkész és jelentős érdeksérelmet okoz, bűntettet követ el"

( ez egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - szerk megj.)

Aki birtokolja a netes nyilvánosságot, az fogja uralni a politikai és a kulturális nyilvánosságot. És őket le sem lehet majd váltani, sem összefogással, sem anélkül. Ez forog most kockán, ezért nem csak a PS ügye ez

– mondta Schiffer András.

Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője az ismert mondást elevenítette fe:

Ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, az egy kacsa. Ami úgy néz ki, mint egy közszolgáltatás, úgy hápog, mint egy közszolgáltatás, úgy totyog, mint egy közszolgáltatás, az közszolgáltatás.

Ehhez hozzátette: aki komcsinak néz ki, az komcsi. A tömeg ezután azt skandálta a Google székháza előtt, hogy "Bolsik vagytok".

Mint azt megírtuk, a tüntetés célja az volt, hogy elérjék, hogy az internetes óriáscégekre is vonatkozzanak a magyar törvények, és azokat tartsák is be

Huth Gergely főszerkesztő korábban az Origónak elmondta, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések a jogászokkal, és bízik benne, hogy a csatornatörlés kapcsán majd egy precedensértékű per keretében tudják majd bizonyítani az igazukat. Úgy látja, hogy egyértelműen politikai indokok alapján született meg a törlésről szóló döntés, amit az is bizonyít, hogy Bíró Pál, a Google magyarországi vezére több levelezési kör után arra hivatkozott, hogy Amerikában döntöttek a törlésről, és nem tud semmit tenni az ügyben.

A tüntetés közvetítését itt nézheti meg.