A Google cenzúrája ellen tüntettek Budapesten

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek a Google Magyarország székházánál amiatt, hogy a Google indoklás nélkül törölte a Pesti Srácok YouTube-profilját, mondvacsinált indokok alapján. A tüntetésen meglepetésvendégként beszédet mondott Schiffer András, az LMP alapítója, egykori elnöke is, tiltakozva az önkényes cenzúra ellen. A tüntetésen felszólalt Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Jurák Kata, a PestiSrácok.hu főmunkatársa, Vajda Miklós, a Karc FM törzshallgatóinak doyenje, Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója, Huth Gergely és Szarvas Szilveszter főszerkesztő és főszerkesztő-helyettes, és fellépett Varga Miklós is.
Vágólapra másolva!

Schiffer András a tüntetésen elmondta: nem az a felháborító, hogy a Google-nak vannak általános szerződési feltételei, hanem az, hogy ez ellen nem világos, hogyan lehet jogorvoslattal élni.

- mondta.

Schiffer András idézte a büntető törvénykönyv 224. paragrafusát:

( ez egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - szerk megj.)

– mondta Schiffer András.

Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője az ismert mondást elevenítette fe:

Ehhez hozzátette: aki komcsinak néz ki, az komcsi. A tömeg ezután azt skandálta a Google székháza előtt, hogy "Bolsik vagytok".

Mint azt megírtuk, a tüntetés célja az volt, hogy elérjék, hogy az internetes óriáscégekre is vonatkozzanak a magyar törvények, és azokat tartsák is be

Huth Gergely főszerkesztő korábban az Origónak elmondta, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések a jogászokkal, és bízik benne, hogy a csatornatörlés kapcsán majd egy precedensértékű per keretében tudják majd bizonyítani az igazukat. Úgy látja, hogy egyértelműen politikai indokok alapján született meg a törlésről szóló döntés, amit az is bizonyít, hogy Bíró Pál, a Google magyarországi vezére több levelezési kör után arra hivatkozott, hogy Amerikában döntöttek a törlésről, és nem tud semmit tenni az ügyben.

A tüntetés közvetítését itt nézheti meg.