Régizene Fesztivál a Müpában

Haydn Philharmonie, Régizene Fesztivál
A Fischer Ádám által 1987-ben alapított Haydn Philharmonie zenekar, korábbi nevén a Osztrák-Magyar Haydn Zenekar.
Vágólapra másolva!
Február 28. és március 8. között immár hatodik alkalommal várja a közönséget az ország egyik legjelentősebb hazai historikus zenei koncertsorozata, a Régizene Fesztivál, amely olyan előadókat vonultat fel, mint A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta és Olga Pascsenko, vagy a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar. Elsőként hallhatjuk hazai hangversenyteremben Händel Alexander Balus című oratóriumát, felcsendül Rameau itthon kevésbé ismert Dardanusa, és lenyűgöző műsorral készül a Haydn Philharmonie is.
Vágólapra másolva!

A Régizene Fesztiválon kiderül, hogy milyen fúgákat írt az Esterházyak szolgálatában az a zeneszerző, aki Haydn elődje volt. Továbbá megtudhatják a nézők, hogy ki volt Alexandrosz Balasz, és hogyan dolgozta fel életét Händel Magyarországon eddig nem játszott oratóriuma, illetve világpremierként megszólal Rameau Dardanus operája is. A fesztivál ezen felül olyan előadókat vonultat fel, mint A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta és Olga Pascsenko, vagy a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar.

A Fischer Ádám által 1987-ben alapított Haydn Philharmonie zenekar, korábbi nevén az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar. Forrás: Müpa

A programok sorát idén A Felvilágosodás Korának Zenekara nyitja különleges szépségű Bach-darabokkal. A demokratikus működéséről is híres zenekart három zenekarvezető hegedűs irányítja felváltva. Ezúttal Margaret Faultless fogja vezetni. A nagy múltú együttesek sora a Fischer Ádám által 1987-ben alapított Haydn Philharmonie-val (korábban Osztrák-Magyar Haydn Zenekar) folytatódik. A német-francia csellista, Nicolas Altstaedt vezette nemzetközi együttes Haydn mellett Werner- és Pleyel-műveket is megszólaltat. Izgalmas időutazásban lehet részünk a néhány éve alakult Ensemble Cantilene zenekarral, amelynek vezetője Anneke Boeke világhírű holland furulyaművésznő. Sokszínű műsoruk gerincét Monteverdi, Schütz és Bach kompozíciói adják majd.

A Kodály Kórus Debrecen Forrás: Müpa

Elsőként hallhatjuk hazai hangversenyteremben Händel Alexander Balus című háromfelvonásos oratóriumát, a szerelemmel, cselszövéssel és harcokkal teli történet főhőse Alexandrosz Balasz, a Kr. e. 150 és 145 között regnált szeleukida uralkodó. A művet 1748 márciusában mutatták be Londonban, ezúttal pedig a Kodály Kórus Debrecen, a Savaria Barokk Zenekar és kiváló énekes szólisták közreműködésével szólal meg. A címszerepben Bakos Kornélia mezzoszoprán lép színpadra, akivel a Budapesti Wagner-napok produkcióiban is találkozhatott a közönség, a Cleopatrát megformáló Jónás Krisztina pedig a barokk és a kortárs zenében egyaránt otthonosan mozog.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Forrás: Müpa

Ezen felül Vashegyi György két nemzetközi hírű régizenei műhelye, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar is színpadra lép, hogy a Versailles-i Barokk Zenei Központtal koprodukcióban előadják Rameau Dardanusát a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az előadás szólistáinak kivételes képességeiről a magyar közönség már több alkalommal is meggyőződhetett Vashegyi György korábbi produkcióiban: a címszereplő tenor, Cyrille Dubois, a szoprán Judith van Wanroij és Chantal Santon Jeffery, illetve a bariton Tassis Christoyannis és Thomas Dolié is számos kellemes pillanatot szerzett már a magyar hallgatóságnak.

Olga Pascsenko zongoraművész Forrás: Müpa

A zenekarok mellett figyelemre méltó duókkal is találkozhatunk a fesztiválon: a brazil származású énekes, Guilherme Roberto Borsányi Márton csembalóművész társaságában európai körképnek is beillő, ritkaságokat és régizenei slágereket egyaránt felvonultató barokk műsorral érkezik. No songs of triumph now be sung – Hallgattassék el a diadalmas ének című estjükön Bach és Telemann mellett többek közt Giulio Caccini, John Dowland és Henry Purcell egy-egy műve is elhangzik. Rohmann Ditta és Olga Pascsenko kettőse cselló és fortepiano különleges összhangját mutatja meg: koncertjükön Bach, Beethoven és Schubert kiemelkedő remekműveiből válogatnak, sőt Rohmann Ditta ezen az estén négy- és öthúros csellón is játszik majd.

Rohmann Ditta csellista Forrás: Müpa