Egy jól működő színházi struktúrát akar darabokra zúzni az ellenzék

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Ma dönt a Fővárosi Közgyűlés a Szabad Tér Színház (és a Vígszínház) vezetőjének személyéről, ám ha nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra mellett döntenek, akkor a kormány felfüggeszti a tárgyalásokat a fővárosi színházak támogatásáról. Ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be. A DK-s politikus, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes viszont tegnap este az ATV-ben azt mondta, hogy nem a szakmai bizottság által támogatott jelölt lesz az új vezető. A kormánynak és a fővárosnak egyébként március elsejéig kellene megegyeznie a színházak működtetéséről. A fővárosi vezetés azonban makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy ők dönthessenek a színházigazgatók kinevezéséről, és felháborítónak tartják, hogy az állam ebbe bele akar szólni, pedig a fenntartásukhoz szükséges költségek nagy részét a kormány adja. A Demokratikus Koalíció minap egy közleményt adott ki, melyben lényegében azt írják, hogy minden budapesti színház az övék marad, nem adnak át semmit az államnak. Arra azonban cikkük megjelenéséig nem kaptunk választ, hogy a finanszírozást hogy képzelik, és a sajátos közleményt miért a Demokratikus Koalíció adta ki a Fővárosi Önkormányzat vagy éppen Karácsony Gergely helyett. Megkérdeztük minderről Kálomista Gábort, a Thália Színház igazgatóját, aki szerint tisztán látszik, hogy a fővárost bekebelezte Gyurcsány Ferenc. 
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció két politikusa, nevezetesen Gy. Németh Erzsébet, kultúráért felelős főpolgármester-helyettes és Niedermüller Péter, a Fővárosi Közgyűlés színházakért felelős bizottságának elnöke adott ki múlt hét hétfőn egy közleményt a főváros helyett, melyben elutasítják a „mi színházunk, ti színházatok" rendszert. Természetesen ilyen rendszer nincs is, Tarlós István és a Fidesz kilenc fővárosi éve alatt nem volt politikai megosztottság. Az éppen Gy. Németh Erzsébeték által az ő politikai oldalukhoz sorolt színházak vezetőit a fideszes többségű közgyűlés minden esetben kvázi a színházak kérésének megfelelően kinevezte. Soha, semmilyen konfliktus nem volt a Katona József Színház, az Örkény vagy a Radnóti igazgatói kinevezése körül 2010 óta.

Szerettük volna egyébként azt is megtudni, hogy a Demokratikus Koalíció közleménye tükrözi-e a Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat álláspontját is az ügyben, és legfőképpen, hogy miért a DK ad ki közleményt a főváros helyet, de cikkünk megjelenéséig erre nem kaptunk válasz.

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27. Fotó: Hirling Bálint - Origo

A közleménnyel kapcsolatban az Origo megkérdezte Kálomista Gábort is, a Thália Színház igazgatóját, aki szerint az

embereknek el kellene gondolkodniuk azon, hogy valójában ki vezeti a fővárost, és kinek milyen jogosítványai vannak.

Szerinte most már tisztán látszik, hogy Gyurcsány bekebelezte a fővárost. A Thália Színház ügyvezető igazgatója továbbá azt is elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció egy eddig nagyon jól működő színházi struktúrát rugdos darabokra.

Eddig arról volt szó, hogy a főváros és a színházak között megállapodás születik a színházak finanszírozásáról, ami úgy tűnt, teljes egyetértésben zajlik. Kialakulhatott volna egy nagyon normális struktúra – tette hozzá.

A filmproducer, színházigazgató továbbá azt is hangsúlyozta, hogy nem érti, hogy

a főváros milyen alapon akar beleszólni a színházak életbe, úgy, hogy alig van olyan színház, amit 30 százalékkal nagyobb arányban támogatna.

Ellenben az állammal, amelytől megvonnák Karácsonyék (Gyurcsányék) a jogok gyakorlását. Kálomista Gábor példaként említette a Madách Színházat, aminek a fenntartásához szükséges költség 97,9 százalékát az állam adja, a Thália Színházat pedig 89 százalékban támogatják. Ennek ellenére a főváros akarja kinevezni az egész vezetőséget.

– hangsúlyozta.

Lehetetlen helyzetbe sodorják a színházakat, és azt várják el, hogy a színház legyen önfenntartó. Nem lesznek azok, vagyis nagyon kevés tud az lenni - tette hozzá.

Kálomista Gábor nagyon rossz véleménnyel van arról, hogy egy jól működő színházi struktúrát akar az új fővárosi vezetés megváltoztatni. Az előző városvezetés is beleszólhatott volna a színházak működésébe, de nem tették meg. Példaként említette, hogy az előző városvezetés egyetlenegyszer szólt bele a színházi világba, amikor az Újszínház élére nevezték ki Dörner Györgyöt.

Ezenkívül minden más színházat békén hagytak, és rendesen finanszírozták. Ennek most a szöges ellentettjét látjuk és tapasztaljuk, és nemcsak én, hanem azok a színházvezetők is, akik egy-két hónapja még harsányan tüntettek a kormány ellen - hangsúlyozta.

– tette hozzá.

Ma döntenek a Szabad Tér Színház vezetőjéről is

A Fővárosi Közgyűlés ma fog döntést hozni arról, hogy a Szabad Tér Színház élére a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodórát kinevezik-e, vagy a szakmai bizottság által nem támogatott jelölt lesz-e az új vezető. Gy. Németh Erzsébet tegnap az ATV-ben arról beszélt, hogy nem érdekli őket a szakmai bizottság véleménye. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogyha a főváros nem a szakmai bizottság javaslatát veszi figyelembe, akkor a kormány felfüggeszti a tárgyalásokat a fővárosi színházak finanszírozásáról.