Drága önkormányzati telket szerezhetett meg anyósán keresztül Gajda Péter kispesti polgármester közeli munkatársa

XIX kerület Kispest Önkormányzat alakuló ülése 2019 november 7-én
Vágólapra másolva!
Újabb botrány Kispesten, ezúttal a kerület volt Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodája irodavezetőjének egyik gyanús ügylete derült ki. A posztjáról decemberben távozó Guzmics Zsombor anyósa jelképes áron vásárolt meg egy telket, amire akkor még nem lehetett építkezni (ezért volt ennyire olcsó), majd lányának ajándékozta. A telek megvásárlása után azonban azonnal rendeletet módosítottak, így azóta már egy társasház áll az üres telek helyén, aminek a piaci ára körülbelül 50-60 millió forint. A kerület szocialista polgármestere egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Hír Tv számolt be az egyik legújabb kispesti korrupciós ügyről, melynek főszereplője ezúttal az önkormányzat volt Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője. Guzmics Zsombor anyósa még 2017-ben egy nyílt liciten vásárolt meg egy önállóan nem beépíthető telket a szocialista vezetésű kerület központjában jelképes összegért - hangzott el a riportban.

A volt irodavezető anyósa azonban a vásárlás után azonnal lányának ajándékozta a telket, amin, azóta egy házat építettek.

Ehhez viszont a vásárlás után rendeletet kellett módosítani, amit meg is tettek. Így a piaci ár alatt értékesített területen legálissá vált az építkezés.
Guzmics Zsombor anyósa az akkor még be nem építhető telekhez körülbelül 2 millió forintért jutott hozzá, aminek az átminősítés utáni értéke körülbelül 10 millió forint lett, mivel központi helyen található. A rajta lévő ingatlannal pedig

a piaci ára körülbelül 50-60 millió forintra tehető.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat szerint minden rendben és szabályosan zajlott, mert az árverésen bárki elindulhatott. Dódity Gabriella a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője az ügyet úgy kommentálta, hogy

Továbbá azt is hozzátette, hogy Guzmics Zsombor neve többször is előkerült már a kispesti korrupciós botrányokkal kapcsolatban. Szerinte az, hogy valaki megvásárol egy önkormányzati ingatlant köztisztviselőként, az önmagában nem jogszabálysértő, politikailag azonban nem túl elegáns. Az pedig, hogy utána az építési szabályzatot módosítják, több lehetőséget adva a telek hasznosítására, az már mindenképp aggályos.

A XIX. kerületi, kispesti önkormányzat alakuló ülése 2019. november 7-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Guzmics és Lackner között szoros volt a viszony

A szocialista képviselő, Lackner Csaba kiszivárgott hangfelvételeken már korábban is beszélt Guzmicsról. Akkor azt állította, hogy korábban

5 millió forintot kért tőle kölcsön az Építéshatósági és Városüzemeltetési iroda vezetője,

amit egy építési engedélyből akart később visszafizetni. Lackner azt is mondta a felvételeken, hogy Guzmicsnak „jól megy a bolt", ugyanakkor panaszkodott is rá, hogy nem azt csinálja, amit ő akar, és sérelmezte azt is, hogy kihagyták egy üzletből.

Gajda nem akarta, hogy a „Guzmics-félék ráégjenek"

Guzmics Zsombor december elsejével, közös megegyezéssel távozott posztjáról, amit azzal magyaráztak, hogy 2020 tavaszától megszűnik a jelenlegi rendszer, és az építéshatósági feladatok a területi közigazgatáshoz kerülnek. Távozását azonban Lackner a nyáron készült hangfelvételen már megjósolta. A szocialista képviselő akkor ugyanis azt mondta, hogy

Guzmics egy éhes fiatalember, és Gajda Péter polgármester attól tart, hogy ő és más fiatalok „ráégnek".

Lackner emlékeztetett arra is, hogy Guzmics azt mondta egy megbeszélésen a kispesti szocialista polgármesterről, Gajda Péterről, hogy: