Másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a meteorológiai szolgálat.

Friss: Visszavonták a másodfokú riasztást, jelenleg citromsárga, elsőfokú van érvényben a szél miatt!

Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát is.

Napközben az átvonuló hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szelet az északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Köztük a legerősebbek síkvidéken jellemzően 70-90 km/h között várhatóak, ám a magasabban fekvő területeken akár a 90 km/h-t is meghaladhatják. A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.Forrás: MTI/Mohai Balázs

A hidegfronton, valamint a mögötte kialakuló záporokat elsősorban az Dunántúl északi részén, valamint a középső országrészben egy-két helyen kis eséllyel dörgés, villámlás is kísérheti.

A déli, délutáni órákban a hidegfronti csapadékzónához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve az Alföld északkeleti vidékein az eső mellett havas eső, hó is hullhat, azonban megmaradó hóra (1-3 cm) csupán a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani. Később, szombatra virradó éjszaka az északi völgyekben átmeneti ködfoltok képződhetnek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat