Tegnap írtunk róla, hogy megtalálták a 2004-es makói kettős gyilkost. Tizenhat éve az otthonában öltek meg egy 78 éves asszonyt és a hozzá érkező, 51 éves lányát. A gyilkosság után két héttel egy rokont, az idős nő unokáját gyanúsította meg a rendőrség. Vele kapcsolatban akkor érdekellentétet sejtettek a támadás mögött, és a család is olyasmiket állított, ami miatt azt gondolták a nyomozók, hogy őt keresik, le is tartóztatták. Később viszont a megfelelő bizonyítékok hiányában elengedték. 2006 márciusában lezárták az egész nyomozást.

Újabb sikeres nyomozásról számolt be dr. Petőfi Attila vezérőrnagy a Teve utcai Rendőrpalotában. Több újságíró és kamerák keresztüzében beszélt arról, hogyan sikerült 15 év után elfogni egy gyilkost.

A makói kettős gyilkosság félretett aktáját 2019. november 25-én "porolták le" újra a Kiemelt ügyek nyomozói és azonnal megkezdték a nyomozást. 

Dr. Petőfi Attila vezérőrnagyFotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök átnézték a korábbi nyomozás során gyűjtött adatokat, vallomásokat, igazságügyi szakértőt rendeltek ki, aztán ők maguk is nyomoztak az ügyben. 

Hamar rájöttek, hogy a daktiloszkópiával sikerülhet megoldani ezt az ügyet. Évekkel korábban 

a gyanúsítottnak csak az ujjlenyomat-töredékét rögzítették,

ami nem volt alkalmas a gépi azonosításra, 2004-ben, ezért nem jöttek rá, ki a gyilkos.

Az ujjlenyomatokat most vizuálisan ellenőrizték, a mai technikával feljavították.

Az Automatikus Ujj és Tenyérnyomat azonosító Rendszernek köszönhetően

egyezést találtak a gyilkos személye és hátrahagyott ujjlenyomata között.

Petőfi Attila azt is elárulta, hogy több száz ujjlenyomatot vizsgáltak meg, amíg eljutottak a gyilkosig, és már azt is tudják, mi történt a kettős gyilkosság napján.

Így történt a gyilkosság

Elmondása szerint a nyugdíjas asszony szerényen élt. Hogy kiegészítse nyugdíját, a háza egyik szobáját kiadta egy cégnek, amely egy pénzváltót működtett nála. A lánya a makói általános iskolában takarított, és mint általában minden nap munka előtt letette anyja házánál a biciklijét, és onnan ment gyalog dolgozni, hazafelé pedig bement meglátogatni őt.

A végzetes nap délelőttjén a gyanúsított  bement az idős asszony házába.

Egy vascsővel megverte, majd elvágta a torkát.

Ezután még órákat töltött a házba. Evett, ivott és valószínűleg értékeket keresett. Délután megérkezett az asszony lánya, akit a férfi

szintén megtámadott a vascsővel, és neki is elvágta a torkát.

A gyilkosság után a férfi lemosta a vascsövet, amihez az addig viselt cérnakesztyűjét is levette, amit otthagyott a házban. Azt is kiderítették róla, hogy a gyilkosság idején hétvégente megfordult Makón, az akkori párkapcsolata miatt.

A 45 éves Sz. Dénest február 18-án elfogták.

Forrás: police.hu

 A férfi a mórahalmi járás területén él, hajléktalanként, nincs felesége, sem gyereke. 

Nem tett vallomást, de a szakértői vélemény szerint ő a gyilkos.

Forrás: police.hu

Az indítékról egyelőre nem tudni, de korábban elkövetett bűncselekményei alapján valószínűsíthető, hogy a pénzváltó miatt ment be az idős asszonyhoz, és nyereségvágyból követhette el a gyilkosságot. Még az elfogásának napján letartóztatták.

A Kiemelt ügyek osztályának sikeres nyomozásairól a LifeTV: Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című műsorából többet megtudhat.