Az MSZP szerint a DK-s Varju László és Élő Norbert csábítja át az embereiket

2020.02.22. 12:04

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, két kerületi MSZP-s polgármester is átült a Demokratikus Koalícióba. Néhány napja Kiss László óbudai, és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármesterek  úgy döntöttek, hogy a továbbiakban Gyurcsány mellett folytatják. A Magyar Nemzet arra hívja fel a figyelmet, hogy bár óriási feszültséget váltott ki a polgármesterek átállása, további politikusok is követhetik őket.

Rég nem látott, nyílt konfliktushoz vezetett az MSZP és Gyurcsány Ferencék között, hogy két szocialista polgármester, Kiss László óbudai, valamint Szaniszló Sándor pestszentlőrinci városvezető váratlanul kilépett pártjából, és bejelentették: a DK-hoz csatlakoznak.

Forrás: Origo

Az ügy hátteréről az MSZP elnökségéből egybehangzóan azt állították, hogy Varju László, a DK alelnöke, valamint Élő Norbert, a párt hegyvidéki önkormányzati képviselője keresi meg és próbálja átcsábítani  a Gyurcsány-pártba a szocialista polgármestereket, önkormányzati politikusokat. 

A Magyar Nemzet megkeresésére Élő tagadta mindezt,  de kijelentette, hogy szerinte mindenkinek joga van arra, hogy eldöntse, „politikai hazáját hol találja meg".

Élő Norbert szerint Kiss László és Szaniszló Sándor is azt gondolhatta, hogy „a DK programja és elvei közelebb állnak hozzájuk". Élő Norbert úgy vélte, hogy a történtek nem okozhatnak problémát az ellenzéki együttműködésben.

A két polgármester dezertálására tőle szokatlanul keményen reagált az MSZP elnöke. Tóth Bertalan „örömlányos mentalitásnak" nevezte Kiss és Szaniszló lépését, szerinte a politikában ők senkik nem lennének az MSZP nélkül, és nem is nyertek volna október 13-án. 

Tóth ezért a párt szombaton ülésező választmányának azt javasolja majd, hogy aki a MSZP-ből kilépve az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa meg a támogatásukat. A pártelnök egyúttal kezdeményezi Budapesten és a két érintett kerületben az együttműködési keretek felülvizsgálatát.  Hangoztatta: az MSZP–Párbeszéd-szövetség népszerűsége stabil, hónapról hónapra emelkedik, azonos a Momentum és a Jobbik erejével, de a demokratikus pártok csak közösen tudnak a Fidesszel szemben küzdeni, külön-külön gyengék.

Tóth Bertalan végül Gyurcsány Ferencéknek is üzent, mondván, a közös ellenzéki politikát nem segíti, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját". 

"Ez a közösség rendkívüli áldozatokat hozott az ellenzéki együttműködésért, de ennek most vége. Senki ne tekintse az MSZP-t a lábtörlőjének." jelentette ki Tóth Bertalan. Hiába, a DK szóvivője ugyanis arról beszélt az ATV-ben, nem lenne meglepve, ha több szocialista, illetve más pártok politikusai úgy döntenének, hogy csatlakoznak hozzájuk.

Barkóczi Balázs hangsúlyozta: tavaly október óta egyre növekszik a DK tábora, aminek szerinte az lehet az oka, hogy a párt politizálási stílusa, növekedési potenciálja és az, hogy következetesen képviselnek egy politikát, az mindenki számára szimpatikus, illetve vonzó. Mindeközben Gyurcsány Ferenc krokodilkönnyeket hullatva közösségi oldalán arról írt, hogy „a két volt MSZP-s kerületi polgármester átlépése után ezek valószínűleg nem könnyű napok az MSZP számára". 

"Előfordulhat, hogy folytatódik az áramlás a DK felé, ahová engem is hívtak, de nem lépek ki az MSZP-ből" jelentette ki az Origónak Kovács László.

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Kovács László, az MSZP volt elnökeForrás: MTI/Kovács Tamás

Az MSZP korábbi elnöke az Origónak arról is beszélt: lehet, hogy valaki szeretné, ha a két párt egyesülne, ami mellett szerinte is szólnak indokok, hiszen a két pártnak együtt sokkal nagyobb esélye van, közös listával és közös jelöltekkel.

Bár Kovács hangoztatta, hogy nagyon szeretné, ha az MSZP nem gyengülne tovább, és a DK-val továbbra is megmaradna a stabil szövetség, megerősítette: a két pártnak külön-külön kell eldönteni, hogy egyesülnek-e vagy nem.

Szocialista elnökségi forrásaink egyébként bírálták azt is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester előválasztási vetélytársa, Kálmán Olga fővárosi főtanácsadói fizetéséből a DK pártépítését finanszírozza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK