Nemzetbiztonsági okok miatt bejelentést tettek a Gyöngyöspatával kapcsolatos tüntetés miatt

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 24, 2019 in Davos, eastern Switzerland. - Billionaire investor George Soros said, on January 24, 2019 that Chinese President Xi Jinping was "the most dangerous enemy" of free societies for presiding over a high-tech surveillance regime. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Lapunk Setét Jenővel foglalkozó cikke nyomán bejelentést tettek az Alkotmányvédelmi Hivatalnál a vasárnapi, a gyöngyöspatai kártérítési perek miatt szervezett tüntetés miatt - derül ki az Origo birtokába jutott dokumentumból. Mint ismert, a megmozdulás mögött szinte kizárólag Soros György hazai szervezetei állnak.
Vágólapra másolva!

Tényi István szerint a cikkben leírtak arra engednek következtetni, hogy külföldről finanszírozott szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország politikai rendszerébe.

Tényi bejelentésében arra kérte a szervet, hogy

nemzetbiztonsági szempontból vizsgálja ki a megmozduláson részt vevő, külföldről finanszírozott és támogatott szervezetek tevékenységét.

Nemzetbiztonsági szempontból vizsgálnák a hazai Soros-szervezetek tevékenységét Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ahogy beszámoltunk róla, a tüntetés egyik főszervezője Setét Jenő roma jogi aktivista, de mögötte felsorakozik Soros György hazai hálózatának javarésze is.

Setét szervezetének, az Idetartozunk Egyesületnek alaptőkéjét az amerikai milliárdos alapítványa, az OSF adta. A 2017 tavaszán bejegyzett roma jogvédő szervezet létrejöttét ráadásul Sorosék egyik pályázata biztosította.

A szervezők között felbukkan a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Idetartozunk Egyesület és a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!, az Amnesty International Magyarország, az 1 Magyarország Kezdeményezés, az Autonómia Alapítvány, valamint a SZOCSOMA és a Főnix Mozgalom.

A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd vasárnap egy posztban jelezte, hogy képviselőik csatlakoznak a megmozduláshoz. A főpolgármester egyébként már pénteken az eseményen való részvételre buzdította támogatóit.