Újabb utas halt meg a Diamond Princess óceánjárón

Jokohama, 2020. február 16. A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 16-án. A luxushajón, amelyen három magyar állampolgár dolgozik, eddig 355 személyről derült ki, hogy megfertőződtek a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal. A fedélzeten 3700 embert tartanak megfigyelés alatt két héten keresztül, a fertőzötteket kórházakba szállították, az idős utasokat pedig önkéntes alapon evakuálják és a szárazföldön helyezik őket karanténba. MTI/EPA/Franck Robichon
Vágólapra másolva!
Tüdőgyulladásban meghalt egy 80 éves japán férfi a Diamond Princess óceánjáró utasai közül, így háromra nőtt a halálesetek száma a koronavírus-fertőzés miatt Jokohamánál vesztegzár alá vett hajón. Ezt közölte a japán egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca a család beleegyezése híján azt nem közölte, hogy a férfinél igazolták-e a fertőzést, az NHK japán televízió jelentése szerint azonban igen.

Előzőleg csütörtökön a hajó két japán utasa - egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő - halt meg koronavírusban. Egy héttel korábban egy nyolcvanas éveiben járó nő halt meg, neki nem volt köze a jokohamai kikötőben karantén alá vett óceánjáróhoz.

Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A japán egészségügy-miniszter bocsánatot kért, amiért a hajóról elengedett egyik nő később vírushordozónak bizonyult.

Abe Sindzó japán kormányfő vasárnap utasította a kormányhivatalokat, hogy dolgozzanak ki átfogó tervet a vírus terjedésének megakadályozására, miután az egészségügyi hatóságok előző nap 27 új esetet jelentettek. A tervet várhatóan kedden ismertetik.

A tokiói városháza bejelentette, hogy lemondták, illetve elhalasztják a következő három hétre tervezett beltéri rendezvényeket.

Júliusban Japán rendezi a nyári olimpiai játékokat.

Vasárnap délutánig 773 fertőzöttet tartottak nyilván Japánban, a többségük (634) az óceánjáró utasa vagy a legénység tagja volt.

Portugália vasárnap bejelentette, hogy az egyik állampolgára megfertőződött az új koronavírussal. A 41 éves férfi a Diamond Princess személyzetének tagja volt. Az esetet a japán hatóságok vizsgálják ki - közölte a portugál külügyminisztérium a LUSA portugál hírügynökséggel.

A férfi a karanténból beszélt újságírókkal, és bírálta a japán hatóságokat amiatt, ahogy a hajón kialakult esetet kezelték.