Újabb utas halt meg a Diamond Princess óceánjárón

2020.02.23. 14:52

Tüdőgyulladásban meghalt egy 80 éves japán férfi a Diamond Princess óceánjáró utasai közül, így háromra nőtt a halálesetek száma a koronavírus-fertőzés miatt Jokohamánál vesztegzár alá vett hajón. Ezt közölte a japán egészségügyi minisztérium.

A tárca a család beleegyezése híján azt nem közölte, hogy a férfinél igazolták-e a fertőzést, az NHK japán televízió jelentése szerint azonban igen. 

Előzőleg csütörtökön a hajó két japán utasa - egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő - halt meg koronavírusban. Egy héttel korábban egy nyolcvanas éveiben járó nő halt meg, neki nem volt köze a jokohamai kikötőben karantén alá vett óceánjáróhoz.

Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A japán egészségügy-miniszter bocsánatot kért, amiért a hajóról elengedett egyik nő később vírushordozónak bizonyult. 

Abe Sindzó japán kormányfő vasárnap utasította a kormányhivatalokat, hogy dolgozzanak ki átfogó tervet a vírus terjedésének megakadályozására, miután az egészségügyi hatóságok előző nap 27 új esetet jelentettek. A tervet várhatóan kedden ismertetik.

A tokiói városháza bejelentette, hogy lemondták, illetve elhalasztják a következő három hétre tervezett beltéri rendezvényeket. 

Júliusban Japán rendezi a nyári olimpiai játékokat. 

Vasárnap délutánig 773 fertőzöttet tartottak nyilván Japánban, a többségük (634) az óceánjáró utasa vagy a legénység tagja volt.

Portugália vasárnap bejelentette, hogy az egyik állampolgára megfertőződött az új koronavírussal. A 41 éves férfi a Diamond Princess személyzetének tagja volt. Az esetet a japán hatóságok vizsgálják ki - közölte a portugál külügyminisztérium a LUSA portugál hírügynökséggel. A férfi a karanténból beszélt újságírókkal, és bírálta a japán hatóságokat amiatt, ahogy a hajón kialakult esetet kezelték.