Hétfő délig országszerte mintegy 140 riasztásuk volt a tűzoltóknak a viharos szél miatt.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta, hogy a legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták.Jellemzően leszakadt faágak, kidőlt fák, ledőlt kémények okoztak gondot, de több épületben is károkat okozott a szél.

A fővárosi Uzsoki kórház egyik épületére rádőlt egy fa, de senki sem sérült meg. A VIII. kerületben az Alföldi utcában egy épület tetejét mintegy 100 négyzetméteren bontotta meg a szél.

Szél BudapestenFotó: Csudai Sándor - Origo

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a fővárosban több mint negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat. Jellemzően útra dőlt fák, leszakadt, többmázsás faágak, megrongálódott háztetők és utcára hulló cserepek miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A II. kerületben, a Pasaréti úton egy hatvan centiméter átmérőjű, húsz méter magas fa dőlt egy ház falának, szintén fát döntött ki a szél a Labanc úton. A tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrésszel darabolták fel a többmázsás fákat. A III. kerületi Kiskorona utcában egy öles faágat szakított le a szél, a lezuhant faág egy autót is megrongált.

A XIII. kerületben a Kassák Lajos utcában egy kéményseprőlétrát sodort le a szél egy háztetőről. A VIII. kerületi Fiumei úton mintegy száz négyzetméteren bontotta meg a szél az egyik épület tetejét, a lógó lemezeket a fővárosi tűzoltók rögzítették. A XVIII. kerületben egy leszakadt vezeték miatt riasztották a budapesti tűzoltókat, míg a IX. kerületi Gubacsi úton egy harminc négyzetméteres tetőt borító bádoglemezt kellett biztonságosan rögzíteniük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében már visszavonta a másodfokú riasztást, hétfőn a még erős szél estére mindenütt mérséklődik, majd éjszakától ismét megélénkül.