Vágó István az erősen megtévesztő BKV-fotóiról: belém lehet kötni, hogy azt sugalltam, hogy én csináltam, de ki nem szarja le?

Vágólapra másolva!
Védelmébe vette Gyurcsány Ferencet a 2006-os rendőri túlkapások miatt Vágó István az Azonnalinak adott interjújában. Az egykori tévés tizennégy évvel a történtek után arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte a tüntetők voltak erőszakosak, nem pedig a rendőrök.
Vágólapra másolva!

- kétszer is ezt a kérdést tette fel Vágó, amikor az Azonnali a 2006-os rendőri túlkapásokról kérdezte. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után rendszeresek voltak a kormányellenes megmozdulások, a rendőrség nem egyszer erőszakot alkalmazott a tiltakozók ellen. Október 23-án pedig azonosítószám nélküli rendőrök emberekre vadásztak, megtámadták a Fidesz-rendezvény békés tüntetőit, több embernek a szemét is kilőtték. Tizennégy év távlatából

Vágó úgy látja, hogy igazából a tüntetők voltak az erőszakosak, nem pedig a rendőrök.

"Ami a tévészékház körüli eseményeket illeti, 1930-ban volt utoljára rendőrségi bevetés tömeg ellen, nyilván ilyesmire nem voltak felkészülve. Utána jött október 23. Ott tanyáztak a Kossuth tériek, és mivel a kerek évfordulóra rengeteg védett személy érkezett: államfők, miniszterelnökök, ezért a rendőrség megtisztította a teret. Ekkor elindult az erőszak. Nem a rendőri, hanem a tüntetői erőszak."

A DK elnökségi arról is beszélt a lapnak, hogyha egy tüntető a rendőri felszólítás ellenére nem távozik a tüntetés helyszínéről, az elegendő ok arra, hogy "eltűrje a rendfenntartó erőszakot."

"Ha azt mondja a rendőrség, hogy menjek onnan el, mert nemsokára erőszakot fognak alkalmazni, akkor ha ott maradok, akkor tűrnöm kell a rendfenntartó erőszakot."

Amúgy az interjú nagy része Gyurcsány Ferencről szólt, összesen huszonnégyszer hangzott el a neve. Vágó többször is védelmébe vette pártelnökét, a következő mondatai voltak a legérdekesebbek.

  • "Melyik pártvezető nem megosztó? És mitől megosztó Gyurcsány Ferenc?"
  • "Mielőtt erre reagálnék: mi köze ehhez Gyurcsány Ferencnek?" (2006-os rendőri erőszak)
  • "Ha azt mondja a rendőrség, hogy menjek onnan el, mert nemsokára erőszakot fognak alkalmazni, akkor ha ott maradok, akkor tűrnöm kell a rendfenntartó erőszakot. És mi köze ehhez Gyurcsány Ferencnek? Ott, helyben kellett intézkedni." (2006-os rendőri erőszak)
  • "Én kíváncsi vagyok, hogy ha Pintér Sándor rendőrsége olyan tömegagresszióval találkozik, akkor hogyan lépne fel! (2006-os rendőri erőszak)
  • "Ő nem beházasodott, hanem beleszeretett egy lányba. És normálisabban dolgozta fel az ő nagyon proletár származását." (Gyurcsány Ferenc szerelmi életéről)
  • "Gyurcsány maga mondta, hogy nem akar, Dobrev Klára pedig valóban potens jelölt. De miért gyurcsányoznak ennyit?"
  • "Igen, egyetértek. Ez valóban egy Gyurcsány-párt, jól mondják. Amikor megbeszéltük, hogy csatlakozom a pártjához, akkor én azt mondtam: tudomásul veszem, hogy ez egy Gyurcsány-párt."
  • "Tehát a DK-ban az lesz az elnök, aki a leggyurcsányabb. Így van."
  • "De furcsa is lenne, nincsen DK Gyurcsány nélkül."
Vágó István, a DK elnökségi tagja harci készültségben egy ellenzéki tüntetésen Forrás: Facebook

A nagyinterjúban a volt tévés Gréczy egyszemélyes szexbotrányára is kitért. Szerinte amikor egykori párttársa meztelen fotókat küldözgetett magáról, akkor tulajdonképpen csak cyberszexelt. "Ez a fiatal generációban bevett gyakorlat" - mutatott rá a 71 éves politikus.

"Erről csak egy mondatot vagyok hajlandó mondani. Ez állítólag a fiatal generációban bevett gyakorlat, és sokak szerint ez cyberszex, és csinálják. Valamikor tíz éve ezek szerint ő is csinálta, de azt nem tudni, ki szolgáltatta ki a képeket, és milyen célból. Teljesen magánügy."

Részletesen beszélt televíziós múltjáról is. A saját magát éveken át - igen szerényen - kvízprofesszornak hívató egykori tévés hosszan magyarázza az Azonnali újságírójának, hogy nem tudta előre a kérdéseket a Legyen Ön is milliomos című vetélkedőn. Vagyis, egyszerűen csak elképesztően művelt. Olyannyira, hogy tájékozottságával kapcsolatban - ez is kiderül a cikkből - még Kelemen Anna pornósztárral is vitába keveredett.

Az interjúban szóba került a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottsági tagjának legújabb ballépése is, amikor az Örs vezér téri BKV Járműjavítóból üzente, hogy személyesen vette szemügyre "a rozsdás metrókocsikat". A probléma ezzel csak annyi volt, hogy az Örs vezér téri BKV Járműjavítóban nem lehettek "rozsdás metrókocsik", hiszen ott csak Alstom-kocsikat tárolnak. Vágó a következőképpen próbálta meg áthidalni, hogy nem mondott igazat:

"A poszttal, amiből a botrány lett, bizonyítani akartam, hogy dolgozom, és a BKV ügyeit vizsgálom. A képek egyébként valóban nem ott készültek. De mi a fontosabb? Hogy ezek a fotók valósak-e, vagy az, hogy hol készültek?" (...) "Belém lehet kötni, hogy azt sugalltam, hogy én csináltam, de ki nem szarja le?"