Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a legújabb nemzeti konzultáció legfontosabb kérdéseiről beszélt.

A politikus a legújabb nemzeti konzultáció kapcsán elmondta, a kormány eddig már nyolc alkalommal kérte ki ilyen módon az emberek véleményét különböző fontos kérdésben, mint például a rezsicsökkentés, a bevándorlás megállítása. Hozzátette, a magyar kormány páratlan Európában abból a szempontból is, hogy a meghirdetett választási programja mellett rendszeresen megkérdezi az embereket sorsdöntő kérdésekben. Ilyen lesz a mostani konzultáció is, ahol most is fontos kérdésekkel fordul az állampolgárok felé, mint a börtön biznisz, ahol arra kíváncsi az állam, miként hajtsa végre a különböző ügyekben a fizetési terheket. Megkérdezik az embereket a bírói összeférhetetlenség kapcsán is, amiről azt mondta el a képviselő, hogy az lenne a természetes, hogy egy bíró, amennyiben úgy érzi, egy ügyben azért nem vehet részt, mert összeférhetetlennek érzi magát, akkor elálljon a tárgyalástól, de mint megjegyezte, voltak ezzel ellentétes történések, aminek következtében döbbenetes ítéletek születtek, például az elhíresült Szeviép ügyben. Mint a büntető, mind pedig a polgári perrendtartásban megfelelő védelmi szabályokat kell még beépíteni – emelte ki Bajkai István.

Fontos eleme lesz még a mostani nemzeti konzultációban a hátrányos helyzetű családok felemelésének a kérdése is, hogy mennyiben és miként kell az államnak ebben szerepet vállalnia. Az úgynevezett börtönbiznisz kapcsán azt mondta el a politikus, még ügyvédként leginkább az áldozatokat képviselte különböző büntetőügyekben, ahol azt látta, az áldozatok azok, akik szinte alig jutnak hozzá a megítélt kártérítéshez, ezért is van szükség arra, hogy az elkövetők részére megítélt kártérítések kapcsán további szigorító rendelkezéseket építsenek be a végrehajtásba, ezért is kérik ki az emberek véleményét. Erre azért is szükség van – tette hozzá, mert eddig a jogban egy sikertelen műfaj volt, hogy az elkövetők miként térítik meg a kárt az áldozatok, illetve hozzátartozóik részére. A képviselő kiemelte, függetlenül a nemzeti konzultációtól, több társával együtt is azon igyekszik, hogy a kormánypárti frakciókat meggyőzze a további szigorításokról, a szükséges törvénymódosítási javaslataikat előkészítették már ehhez. Ugyanakkor az is igaz, az államnak további börtönöket kell építenie, de Bajkai István szerint – igaz feszített ütemben – megoldható a miniszterelnök által megszabott határidő betartása.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.