Egy Olaszországból visszatért magyar kamionos karanténba került, mert nem érezte jól magát – jelentette be Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szólt arról is, hogy a Tenerifén lezárt szállodában több magyar is lehet, de ezek nem megerősített adatok. 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a koronavírussal kapcsolatban elmondta, a magyar kormány feladata, hogy mindent meg kell tenni a magyar emberek biztonságáért és egészségéért. Nem lehet kijelenteni, hogy nem jelenik meg a vírus Magyarországon, semmit sem lehet kizárni.

Kórházba került egy magyar

Kórházba került a koronavírussal fertőzött magyar Japánban. Ha a teszt ismét pozitív lesz, akkor egy megfigyelő központba kerül az illető – mondta Menczer. Ha a teszt negatív eredményt hoz, akkor feltehetően szintén megfigyelés alá kerül, és a tesztet meg fogják ismételni – mondta az államtitkár. A körülményekhez képest jól van, nem köhög, nem lázas. A másik két magyar továbbra sem fertőzött.

Egy magyar kamionos karanténba került

Menczer Tamás közölte, egy magyar kamionos Lombardiában rekedt, de jól van. Egy másik kamionos visszatért Olaszországból, és karanténba került – jelentette be az államtitkár. Ez a kamionsofőr sem lázas, de nem érzi jól magát – tette hozzá. Továbbra is érvényben van Lombardiára és Venetóra nézve, hogy csak azok utazzanak oda, akinek halaszthatatlan dolga van. Olaszország egyik szomszédja sem vezetett be semmilyen közlekedési korlátozást – mondta az államtitkár. Kilencre nőtt azon olasz tartományok száma, amelyeket érint a koronavírus – tette hozzá. Magyar állampolgár nincs az olaszországi fertőzöttek között.

Tenerifén a szállodában lehetnek magyarok

Tenerifén a karanténba helyezett szállodakomplexumban nem megerősített adatok szerint vannak magyarok. Éppen ezért az ott lévő tiszteletbeli konzul mellé egy újabb magyar konzul utazik Madridból a szigetre.  

A tervezett rendezvényekkel kapcsolatban azt mondta, napi szinten mérlegelnek majd az illetékesek, hogy az adott eseményre sor kerülhet-e, vagy nem. 

A reptereken mindent úgy csinálunk, mint amit más ország is megtesz. Ha úgy látjuk, hogy nincs más eszköz, mint a közlekedés korlátozása, akkor azt megtesszük- mondta Menczer. A legfontosabb szempont a magyar emberek biztonságának és egészségének a megőrzése – tette hozzá.

Frissítés: Menczer Tamás kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy a lezárt tenerifei szállodában 5 magyar tartózkodik, a tiszteletbeli konzul kapcsolatban van 2 családdal, és még egy külügyi munkatárs utazott oda az ő segítésükre. Egyelőre még nem kaptak információt arról, hogy mit terveznek a szállodakomplexumban lévő 1000 emberrel a spanyolok, és nincs információjuk arról, hogy az ott lévő magyarok rosszul lennének.