1980. január 16-án, vagyis pont negyven éve vérbe fagyva találtak rá egy fiatal lányra egy mezőn az Egyesült Államokban. A helyi rádió 21 éves gyakornokát megerőszakolták, majd halálra késelték. Noha a tettes hagyott hátra maga után ondónyomokat, a nyomozás hamar vakvágányra futott. A rneődrök mindössze annyit tudtak, hogy a lányt akkor kaphatta el a gyilkosa, amikor hazafelé sétált a buszmegállóból. A gyilkost négy évtizeddel később vallotta magát bűnösnek

A most 61 éves James Curtis Clantont december 16-án tartóztatták le. Emberrablással és gyilkossággal vádolták meg. Ezek közül a gyilkosságot ismerte be.

Noha pont a nemi erőszak volt az, ami lebuktatta, emiatt nem emelhettek vádat ellene, mivel az állam törvényei szerint ez a bűncselekmény már elévült.

Clanton büntetését április 10-én szabják majd ki. Életfogytig tartó szabadságvesztés vár rá. Valószínűleg leghamarabb 20 év múlva kérheti a szabadlábra helyezését – írja a CrimeOnline cikke alapján a Bors.

Az ügyet 1998-ban vették elő újra, de a DNS-vizsgálatok ellenére ekkor sem léptek előbbre. Aztán 2017-ben a rendőrség ismét elkezdett nyomozni. Ekkor már az elterjedt, DNS-alapú családfakutató szolgáltatások adatbázisát használták. El is jutottak Clanton testvéréhez. Noha őt kizárták (nem egyezett teljesen a minta), Clantont jó ideig követték a nyomozók. Egy nap a férfi épp egy kocsmában iszogatott. Amikor végzett, a nyomozók lecsaptak a söröskorsójára – így pedig már a birtokukban volt a DNS-minta, amit összevethettek a fiatal lányon találttal. Egyezett, ezután fogták el a férfit.