A háziorvosok, házi gyermekorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről. Az NNK részletes tájékoztatást küldött számukra, és folyamatosan rendelkezésükre állnak kérdés esetén. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel. Amennyiben valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra, és magán tüneteket (láz, köhögés, torokfájás, levertség) észlel, azt kérik, hogy telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.

A közleményben emlékeztetik a háziorvosokat, hogy az infekciókontroll szabályait nemcsak a koronavírussal kapcsolatban kell betartani, hanem minden beteg esetében. Ahogy az eljárásrend fogalmaz, a kézhigiénés szabályok betartásán kívül a sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus megbetegedés lehetősége - olvasható a felhívásban. Az eljárásrendben felhívják a figyelmet arra is, hogy

az eszközök biztosítása az egészségügyi szolgáltató, jelen esetben a háziorvos feladata, de ebben az NNK is segíti majd őket.

Szakmai szempontból a centralizált diagnosztika az elfogadható Magyarország járványügyi biztonsága érdekében. Ennek értelmében minden, az új koronavírussal kapcsolatos diagnosztikai vizsgálat kizárólag az NNK Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezhető. A nemzetközi járványügyi helyzet változása miatt az aktualizált eljárásrend kiadása folyamatban van.