A kormány úgy döntött, hogy határozati javaslatot nyújt be az ENSZ-nek, melyben kezdeményezi a kommunista diktatúrák áldozataira megemlékező nemzetközi emléknap kijelölését – jelentette be Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

Itt az ideje annak, hogy a világ legnagyobb nemzetközi szervezete végre elismerje a kommunisták szörnyű tettei által okozott tragédiákat – olvasható Szijjártó Péter legújabb Facebook-bejegyzésében. A külgazdasági és külügyminiszter szerint több évtizednyi szovjet megszállás és elnyomás után mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy sohasem felejthetjük el a kommunista diktatúra bűneit. 

Több százezer kioltott emberélet és családi tragédia szolgál a mai napig intő példaként arra, hogy az emlékezet nem csak kötelességünk, de felelősségünk is egyben.

A kormány mindezek alapján úgy döntött, hogy határozati javaslatot nyújt be az ENSZ-nek, melyben kezdeményezzük a kommunista diktatúrák áldozataira megemlékező nemzetközi emléknap kijelölését – tette hozzá. 

A kommunista diktatúrák nemzedékeket taszítottak jövőkép nélküli, kilátástalan helyzetbe, a halálos áldozatok számát világviszonylatban százmillióra becsülik. Miközben van már világnapja a jazznek, a teának, a jógának és a biciklinek, itt lenne az ideje, hogy az ENSZ megszüntesse azt a méltatlan állapotot, hogy százmilliónyi áldozat emlékére nem tudott még emléknapot alapítani 

– zárul Szijjártó Péter nyilatkozata.