Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén - jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány részletesen foglalkozott a koronavírus-megbetegedéssel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen beteg itthon - tette hozzá. A legsúlyosabb a helyzet Olaszországban – mondta a miniszter.  Senki ne éljen vissza a mostani helyzettel, ha lesz megbetegedés Magyarország területén, a kormány azonnal tájékoztatni fog - hangsúlyozta Gulyás. Eddig két magyar betegről tudnak, egyikük a Diamond Princess luxushajón dolgozott, ő Japánban van, illetve egy Bécsben élő magyar nőről, őt ott kezelik.

Több ezer embert vizsgáltak a reptereken

Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője arról beszélt, hogy folyamatosan figyelik a fejleményeket. A repülőtereken is mindenkit ellenőriznek, több ezer embert vizsgáltak meg - tette hozzá. Az állami fenntartású iskolák ne szervezzenek kirándulást a fertőzéssel érintett területekre – mondta a szóvivő. Rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége lesz a közmédiának a fertőzéssel kapcsolatban. Az operatív törzs is folyamatosan tájékoztatni fog.  A határon nem rendőrök, hanem szakemberek ellenőriznek - mondta az operatív törzs szóvivője. Kikérdezik, hogy ki honnan érkezett, és annak alapján is döntenek – tette hozzá. 

A belügyminiszter hatpárti egyeztetést hív össze csütörtökre a koronavírussal kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b-j) az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-ánForrás: MTI/Bruzák Noémi

A behurcolás megakadályozása a védelem legfontosabb eleme

Kásler Miklós, az Emmi vezetője arról beszélt, hogy átdolgozzák az eljárásrendeket az egészségügyi intézményekben. Kásler Miklós elmondta, gyanú esetén karantént rendelnek el. Ha pedig valakinél kisebb a gyanú, akkor csak megfigyelés alá kerül.  A vírus behurcolásának a megakadályozása a legfontosabb eleme a védekezésnek - tette hozzá. Ha pedig megjelenik, akkor gyorsan kell izolálni az érintetteket mondta Kásler. 

A Lombardiában járt kamionsofőr kéthetes karanténban van. A világgazdaságra mérhető negatív hatással lesz a koronavírus - mondta Gulyás Gergely.

Kásler: El kell kerülni a pánikot

El kell kerülni a pánikot, nem szabad túlreagálni a pillanatnyi eseményeket, de komolyan fel kell készülni - mondta Kásler Miklós. A koronavírus-fertőzésnek nagyon sokféle tünete van, így valaki észre sem veszi azt, míg másoknál sokkal súlyosabb következmények lehetnek - tette hozzá. 

Öt magyar állampolgár van Tenerifén, ők jól vannak a legutolsó információk szerint - mondta Gulyás. Minden érintett országból érkező repülőjárat utasai lázmérésen esnek át – mondta a miniszter. A Japánban megbetegedett magyar esetében nincsen új információ, az első tesztje lett pozitív – tette hozzá.