Az elmúlt évtizedben a közbiztonság javításával folyamatosan egyre élhetőbbé vált Józsefváros, amit minden bizonnyal az októberben megválasztott balliberális polgármester, Pikó András lépésről lépésre igyekszik lerombolni. A ferencjozsef.blog beszámolója szerint most egy bizottsági ülésen mondvacsinált indokkal úgy döntöttek, nem támogatják tovább a kerület polgárőrségét és az irodájukat, és a járműveiket is visszaveszik.

Azzal az indokkal vonja meg a támogatást a kerület önkéntes polgárőrségétől a Pikó András vezette Józsefvárosi Önkormányzat, hogy néhány alkalommal 

nem vették fel a telefont. 

Azonban nemcsak támogatást nem adnak a jövőben, hanem az irodájukat és autóikat is elveszik, ezzel teljesen ellehetetlenítve a munkájukat. A támogatás és az eszközök megvonásáról csöndben, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság hétfői ülésén döntöttek. A bizottság külsős tagja, Kecskeméti László szerint 

boszorkányüldözés folyik a polgárőrség ellen. 

Ugyanis a polgárőrséget hivatalosan, írásban nem keresték meg, legalábbis erről bizonyítékot nem tudtak felmutatni. Az ülésen a balliberális oldal bizottsági tagjai leszavazták azt a javaslatot, hogy a képviselő-testület elé vigyék az ügyet, ahogyan azt is, hogy csak hivatalos megkeresést követően hozzák vissza a polgárőrség támogatásának kérdését.

Pikó András, Józsefváros balliberális polgármestereForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2012-ben alakult Józsefvárosi Polgárőrség önkéntes tagjai több tízezer órát járőröztek a kerületben és számos elismeréssel díjazták munkájukat. 2016-ban elnyerték az Év polgárőr egyesülete díjat, a rákövetkező évben a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntették ki őket, 2018-ban pedig a Budapestért Emlékplakettet vehettek át a BRFK-tól.

A polgárőrök helyett magát támogatja Pikó

Úgy tűnik, a volt Klubrádiós polgármester azonban saját munkájával már hivatalba lépését követő néhány nap elteltével nagyon meg volt elégedve. Legalábbis erre utal, hogy első és legfontosabb intézkedése 

saját fizetésének megemelése volt. 

Havonta közel egymillió forintot vihet haza, amit megfejel még havi 150 ezer forint költségtérítéssel. Három alpolgármestere is hálás lehet neki, ugyanis ők sem jártak rosszul a havi 797 800 ezer forintos fizetésükkel és a hozzá tartozó 120 ezer forintos költségtérítéssel.

A szociális és egészségügyben dolgozók 13. havi fizetése zavarta

Az előző városvezetés alatt a szociális és egészségügyben, valamint az önkormányzatban dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók (körülbelül 900 ember) minden évben kaptak 13. havi fizetést. A volt klubrádiósból lett polgármester, miután a saját fizetését megemelte, ennek az elvételéről is beszélt. 

"A kerületben évek óta az a szokás, hogy 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember. Próbálunk takarékosan működni, egy csomó mindenre nem költeni, amire korábban futotta. Nyilvánvaló, sokkal népszerűbb polgármester lennék, ha azt mondanám, ahogy tavaly, úgy idén is lesz 13. havi fizetés az önkormányzat bölcsődéiben, óvodáiban vagy a rendelőintézetében"

- mondta tavaly a hvg-nek.