A klíma nélküli fővárosi klímapolitika

2020.02.27. 09:48

"A főpolgármester biztosítson nem szauna-jellegű tömegközlekedést a fővárosban, vagy mondjon le." "Tarlós-szauna." "Metrózni jöttél, vagy szaunázni?" Ilyen hangzatos mondatokkal tiltakozott még 2017 nyarán a Párbeszéd az ellen, hogy a 3-as metró frissen felújított szerelvényeibe nem építettek be klímaberendezést. Hogy a protestálás még látványosabb legyen, a derekukra - Tordai Bence vezetésével - törölközőt kötöttek és strandpapucsot húztak. Szép kis performansz volt. Pindroch Tamás véleménycikke.

Tavaly nyáron Karácsony Gergely is ugyanilyen elszántsággal vette fel a harcot a hőség ellen: hőmérővel ment a metróba júniusban. "Eddig és ne tovább!" - sütött izzadt arcáról a klímafelháborodás. Ekkor mutatóujját a hőmérő higanyszálára irányítva megállapította, hogy bizony 34,8 fok van a föld alatt, ami tűrhetetlen és tarthatatlan. Hiába, kampány volt.

Aztán láss csodát, az ellenzéki harcosok tavaly októberben a főváros élére kerültek. Szerdán el is fogadták az idei költségvetést, amibe betervezhették volna a klímaberendezés beépítésének fedezetét. Nem tették.

Vérbeli liberálisként arra számítottak, hogy Budapesten mindenki amnéziás, február végén a kutya sem fog emlékezni a nyári hőségre, a törölközős és hőmérős metrós bohóckodásukra.

De van egy fogadásunk arra, hogy idén nyáron Tordai Bence és bajtársai már nem küzdenek majd vállvetve az alagutakban a kánikula ellen, és a főpolgármester sem izzad majd szolidaritást vállalva a többi budapestivel a 3-as metró járatain.

Kétségtelen azonban, hogy a "zöldek" a mostani költségvetéssel képesek voltak megteremteni a klíma nélküli klímapolitikát. A támogatóik viszont nem biztos, hogy erre gondoltak, amikor rájuk szavaztak.