Koronavírus: ellenőrzik az irániakat a Liszt Ferenc repülőtéren

2020.02.27. 19:32

Megkezdték az iráni állampolgárok egészségügyi szűrését is a fővárosi Liszt Ferenc repülőtéren a koronavírus-fertőzés veszélye miatt.

A Budapest Airport szerint az új típusú koronavírus miatt meghozott hatósági döntések értelmében jelenleg 

a Kínából, Észak-Olaszországból és Dél-Koreából közvetlen járattal érkező, továbbá a Magyarország schengeni határánál belépésre jelentkező iráni állampolgárok testhőmérséklet-mérését végzik el a repülőtéren. 

Budapest és Irán között nincs közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevél-ellenőrzéssel egy időben végzik el az erre a feladatra kijelölt szakemberek. 

Az iráni utasok esetében a testhőmérséklet mérése manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt. 

Ha az utas testhőmérséklete meghaladja a határértéket (38 Celsius-fok), akkor elkülönítik, majd a mentők egy egészségügyi intézetbe viszik. A repülőtér kényszerhelyzeti készültségszolgálata ezt követően fertőtleníti a légi járművet és azokat a helyiségeket, ahol az utas megfordult.

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkban dolgozik egy takarító a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren 2020. február 4-énForrás: MTI/Kovács Tamás

A korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából érkező utasokon végeznek testhőmérséklet-mérést a Liszt Ferenc repülőtéren. Az érintett járatok száma összesen heti 52. 

Az intézkedések elrendelése óta 30 légi járat 3366 utasa és a személyzet 236 tagja esett át hőmérős szűrésen. 

Eddig egy kínai utasnál mértek határérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont nem mutattak ki koronavírust.

Az egyes légi járatok üzemelésének felfüggesztését az adott országbeli vagy a magyar hatóságok, illetve a légitársaságok rendelhetik el. 

A repülési joggal rendelkező légi járatok leszállását a Budapest Airportnak nincs hatásköre megtagadni. 

Korábban három légitársaság öt kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines valamennyi járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatainak számát, március 4-től pedig már csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon. Csütörtökön a Wizz Air bejelentette: március 11-étől több olaszországi járat számát csökkenti.

Egészségügyi maszkot visel egy utas a koronavírus-járvány miatt a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren 2020. február 4-énForrás: MTI/Kovács Tamás

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala népegészségügyi főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelése esetén haladéktalanul be tudja vezetni a rendkívüli óvintézkedéseket.

A közlemény szerint a repülőtér-üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

A kézi lázmérőzés mellett egy saját tulajdonú és két bérbe vett hőkamerával végzik az utasok testhőmérséklet-mérését. Emellett többnyelvű tájékoztató táblákat és szórólapokat helyeztek ki a terminálokon.