Koronavírus: Válságstáb Németországban, Olaszországban már 650 beteg, 17 európai országban van jelen a koronavírus

koronavírus, Ausztria, Innsbruck
Police officers wear protective masks as they close a hotel near the city centre in Innsbruck, Austria, on February 25, 2020 after a woman who worked here has been confirmed infected with the coronavirus. - Two people in Austria have tested positive for the new coronavirus, authorities said on February 25, marking the country's first cases after an outbreak in northern Italy. (Photo by Johann GRODER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, és a járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány. Olaszországban már 650 beteg van, 17-en meghaltak. Hétfőn 77, kedden 96, szerdán 131 új eset volt Olaszországban, csütörtökön csak este hatig 194, vagyis úgy tűnik megduplázódik az új esetek száma. A világon 82 164 fertőzött és 2 801 halálos áldozat van csütörtök napközbeni adatok szerint. Európában már 17 országban van koronavírusos beteg (Dánia, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svájc, Olaszország, Belgium, Németország, Ausztria, Görögország, Horvátország, Románia, Észak-Macedónia, Finnország, Svédország, Norvégia, Észtország). Izraelben megtiltották a belépést azoknak, akik az elmúlt hetekben Olaszországban jártak. Irakban és Iránban is egyre több a megbetegedés. 
Vágólapra másolva!

Németországban kedd este gyorsult fel a járvány terjedése, szerda estéig - 24 óra alatt - 7 új fertőzést regisztráltak, csütörtök délutánig pedig további 3 embernél mutatták ki a kórokozót.

Az esetek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Heinsberg járásra koncentrálódnak, ahol elsőként egy házaspárnál állapították meg a fertőzést.

Egyelőre nem tudni, hogy miként jutott a szervezetükbe a vírus. Az viszont biztos, hogy a lappangási idő alatt - az előző két hétben - igen élénk társasági életet éltek, részt vettek például egy farsangi ünnepségen, nagyjából 300 ember társaságában.

Rendőrök Innsbruckban, Ausztriában Forrás: AFP/Johann Groder

A házaspárral kapcsolatba került emberek közül eddig négyről derült ki, hogy megfertőződött. Három fertőzöttet Észak-Rajna-Vesztfáliában helyeztek el, a negyediket, egy katonát a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Koblenzben, a német véderő (Bundeswehr) központi kórházában.

A hatóságok igyekeznek megtalálni mindenkit, akikkel a házaspár érintkezhetett a lappangási idő alatt.

Arra kötelezik őket, hogy két hétre zárkózzanak be otthonukba, ne engedjenek be senkit, és adjanak folyamatos tájékoztatást egészségi állapotukról.

Csütörtökön már több százan voltak ilyen otthoni karanténban. Ellátásukról rokonok, barátok gondoskodnak, a bevásárolt élelmiszereket és háztartási szereket csak a lakások, házak bejáratáig vihetik el. Az észak-rajna-vesztfáliai fertőzéssel összefüggő hat eset mellett további négy fertőzést állapítottak meg, valamennyit Baden-Württemberg tartományban.

Válságstáb

A szövetségi kormány csütörtökön válságstábot alakított, az intézkedésről Jens Spahn egészségügyi miniszter és Horst Seehofer belügyminiszter számolt be. Kiemelték, hogy a koronavírus körüli járványügyi helyzet az utóbbi két nap alatt jelentősen súlyosbodott, ezért az egész országban áttekintik, és szükség esetén frissítik a világjárvány - pandémia - esetére készített terveket.

Heinsberg mellett több óvodát is bezártak Forrás: AFP/Ina Fassbender

Horst Seehofer aláhúzta,

azzal kell számolni, hogy Európában és Németországban is tovább emelkedik a fertőzések száma.

Az első a lakosság biztonsága, ez minden másnál, még a gazdasági érdekeknél is fontosabb - hangsúlyozta. A belügyminiszter elmondta, hogy valamennyi újonnan érkező menedékkérőnél automatikusan elvégzik a koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet.

Bevezetik azt is, hogy a Kínából érkező repülőgépek mellett

a Dél-Koreából, Japánból, Iránból és Olaszországból érkező járatok utasainak is kötelező kitölteniük egy úgynevezett kiszállókártyát,

amelyen a többi között meg kell adniuk, hogy hol lesznek elérhetőek a következő két hétben. Tervezik, hogy ezt a megoldást a Németországba érkező nemzetközi buszok és vonatok utasaira is kiterjesztik.

Ők nem léphetnek be

A következő napokban megvizsgálják, az eddigiek mellett milyen új óvintézkedéseket kell bevezetni a nagy nemzetközi rendezvényeken. Ilyen például a berlini Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vására, amely március 4-én kezdődik. Arról már határoztak, hogy nem léphet be a rendezvényre senki, aki a megelőző két hétben megfordult a járvány gócpontjaiként számon tartott területek bármelyikén.

Jens Spahn a többi között hangsúlyozta, hogy

több ezer férőhely áll rendelkezésre a kórházak intenzív osztályain az esetleges fertőzöttek elhelyezésére, és bármikor tudják bővíteni a kapacitást.

Ugyancsak csütörtökön Berlinben a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler elmondta, hogy az eddigi adatok alapján az új koronavírus veszélyesebb az influenzánál. A halálozási ráta 1-2 százalékos, ami a tízszerese az influenzát jellemző 0,1-0,2 százaléknak, és a fertőzöttek mintegy 15 százalékánál súlyos tüdőbetegség keletkezik, ami szintén kimagasló arány.

Kiemelte: a legfontosabb a járvány feltartóztatása, hogy a szakemberek időt nyerjenek a hatékony gyógymódok és a vírus elleni oltás kifejlesztéséhez. Mint mondta, nem valószínű, hogy még az idén sikerül kifejleszteni az új koronavírus elleni oltást.

Iránban is egyre nagyobb méreteket ölt a járvány Forrás: AFP/Atta Kenare

Olaszországban már 650 beteg, a koronavírus egyre gyorsabban terjed

A La Repubblica szerint csütörtök este hatkor már 650 igazolt eset volt, 17-re nőtt a halottak száma. Vasárnap éjfélkor 152, hétfőn 229, kedden 325, szerdán 456 eset volt hivatalosan. Vagyis úgy tűnik, hogy nem csak nominálisan nő az új fertődöttek száma, arányaiban is. Az elmúlt két nap 40 százalék körüli növekedési üteme után most már 18 óráig 42 százalékos a növekedés, vagyis csütörtökön közel megduplázódhat az új esetek száma. A gyógyultnak nyilvánított betegek száma 45.

Súlyos lépések Iránban

Eközben Iránban 26-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, és 254-en fertőződtek meg a kórral. Kianus Dzsahánpúr egészségügyi szóvivő elmondta, hogy csak az elmúlt 24 órában 106 új esetet diagnosztizáltak. Egy állami lap tájékoztatása szerint

Maszumeh Ebtekar, a nők és a családok ügyeiben illetékes iráni alelnök is megbetegedett.

Ebtekar az 1979-es teheráni túszdráma idején vált ismertté Mary néven mint az Egyesült Államok egykori iráni nagykövetségét megszálló túszejtők - angol nyelvű - szóvivője.

Dzsahánpúr arra kérte az irániakat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az országon belül. A szóvivő jelezte: tervezik, hogy korlátozásokat vezetnek be a síita iszlám vallás szent helyein, és csökkentik a pénteki imák számát, Teheránban el is maradnak.

Emellett a kormány egy héttel meghosszabbította a nyilvános tömegrendezvényekre vonatkozó tilalmat.


Haszan Róháni iráni elnök azt mondta: a számok meredek emelkedése ellenére sehol sem tervezik karantén bevezetését.

Egyre több a fertőzött Irakban

A szomszédos Irakban is tovább nőtt a fertőzöttek száma. A fővárosban, Bagdadban is megjelent a vírus, amelyet egy férfi hurcolt be Iránból. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a fertőzöttet egy bagdadi kórházban ápolják, és jól van. Az iraki hatóságok betiltották a nyilvános összejöveteleket,

csütörtöktől kezdődően 10 napra bezárták az oktatási intézményeket, és jelezték, hogy további országok mellett immár Kuvaitból és Bahreinből sem engedik be az utazókat.

Hasonló megoldáshoz folyamodott Szaúd-Arábia is, amely csütörtökön úgy döntött: nem engedi be a külföldi zarándokokat Mekkába és Medinába.

A döntés hívők millióit érintheti a muszlim böjti hónap és az éves mekkai zarándoklat közeledtével.

Emellett a hatóságok nem engedik be Szaúd-Arábiába azoknak az országoknak az állampolgárait sem, ahol már megjelent a koronavírus. Rijád döntése káoszhoz és felzúduláshoz vezetett Egyiptom, Törökország és Indonézia repülőterein. Kairóban erősítést kellett hívni a tömeg megfékezéséhez, miután bejelentették a tilalmat.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is szigorú intézkedéseket vezettek be Forrás: AFP/Jack Guez

Izrael nem engedi be azokat, akik Olaszországban jártak

Eközben az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy egy Olaszországból hazatérő férfiben kimutatták a koronavírust. A férfi négy nappal korábban érkezett vissza Izraelbe, és a tünetek megjelenését követően pozitív lett a tesztje.

Csütörtöktől kéthetes házi karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki Olaszországból tér haza Izraelbe.

Az izraeli hatóságok ezen túl megtiltották a beutazást az ország területére mindenkinek, aki az utóbbi két hétben Olaszországban járt. Korábban hasonló óvintézkedést vezettek be Kína, Hongkong, Makaó, Thaiföld, Szingapúr és Japán lakosaival és az odalátogatókkal szemben.

Több mint 82 ezer beteg

Az új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Világszerte több mint 82 ezren fertőződtek meg a kórokozóval, amely több mint 2700 ember halálát okozta. Kínán kívül több mint 40 országban jelent meg a vírus.

A kórokozó decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban.

Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 80 ezret, a halálos áldozatok száma megközelíti a 2800-at.

A járvány több mint 30 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.