A kormány családpolitikájával tág mozgásteret akar adni a fiataloknak, és meg akarja őrizni az országban a hagyományos család jelentette értékeket, amit egyesek ultrakonzervatívnak tartanak, pedig csak konzervatív, de modern, sőt talán haladó is - mondta a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke egy francia nyelvű hírportálon csütörtökön megjelent interjújában.

A Közép-európai Hírlevél riportere felvetette, hogy a termékenyégi ráta ugyan nőtt Magyarországon, de a születési arányszám nem. 

Mindig vannak bírálók, akit azt állítják, hogy a Fidesz családpolitikájának nincs eredménye 

- mondta Novák Katalin, aki szerint beszélni kell az ország jövőjéről, és hangsúlyozni kell, hogy a gyerekvállalás a legszemélyesebb döntés. 

Az egyéni döntések azonban hatással vannak a társadalomra és a gazdaságra, és a kormánynak beszélnie és cselekednie kell ezen a területen 

- mondta.

Novák Katalin elmondta, hogy a fiatalok pénzügyi segítségre számíthatnak az államtól a családalapításhoz. 

Az anyáknak többféle lehetőségük van az újbóli munkába állásra, 

a kormány támogatja, hogy megfelelő számú bölcsőde legyen, de a gyerekekkel otthon maradhat az apa és a nagyszülő is. Az utóbbi években nőtt a nők foglalkoztatási aránya, és soha nem volt olyan magas, mint most - tette hozzá.

Novák KatalinForrás: MTI/Kovács Attila

Arra a felvetésre, hogy a kormány úgy mutatja be az országot, mint a kereszténység bástyáját Európában, holott szociológiai tanulmányok szerint a vallásosság csökken, Novák Katalin közölte: a kereszténység és a keresztény értékek nem korlátozódnak az egyházi életre, hanem áthatják az emberek életmódját, mindennapjait. 

Megvan a magyar társadalom lehetősége arra, hogy tanulmányozza más országok tapasztalatait, de ezekből azt a következtetést vonja le, hogy jobb, ha megmarad olyannak, amilyen 

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen a Fidesz kapcsolata a francia pártokkal és az Európai Néppárttal, Novák Katalin azt mondta, természetes szövetségesünk a Köztársaságiak, a Nemzeti Tömörüléssel viszont nincs kapcsolatuk.

„Ha elhagyjuk az Európai Néppártot, ami lehetséges, akkor találunk magunknak szövetségesnek demokratikus konzervatív pártokat, amelyek nem radikálisok" - mondta.