A kormány az áldozatok mellett áll - jelentette ki az igazságügyi miniszter a tárca családjogi civil munkacsoportjának csütörtöki budapesti ülésén.

Varga Judit elmondta: a nők, a gyerekek, a családok védelmének további erősítése érdekében

a kormány szeretné elősegíteni az együttműködést a védelmi rendszerben résztvevő különböző - állami és nem állami - szervezetek között.

Ez a célja a civil szervezetek képviselőinek részvételével megtartott csütörtöki ülésnek is - tette hozzá.

Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 2020.02.10 Budapest Fotó: Csudai Sandor - OrigoForrás: Origo


A kormány azonnal reagált a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás közelmúltbeli tragikus eseteire, például a feltételes szabadságra bocsátás és a gyermekvédelmi jelzőrendszer szabályozásának módosításával - folytatta -, de általában nincs jogalkotási kényszer. Semmi szükség a törvények szaporítására, elsősorban a meglévő jogszabályok hatékonyabb alkalmazása, a rendszerben lévő lehetőségek jobb kihasználása a fontos, és

csak ha feltétlenül szükséges, akkor alkotnak újabb jogszabályokat - hangsúlyozta a miniszter.

Az első feladat az érintett szervezetek jobb együttműködésének, az áldozatokhoz való empatikus hozzáállásnak és az információáramlásnak a javítása - közölte. Azért is szükség van erre, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, hová fordulhatnak segítségért. Főként a gyermekvédelmi jelzőrendszer működése, a kapcsolati, családon belüli erőszak, a kapcsolattartás és a jogellenesen külföldre vitt gyerekek hazahozatala terén keresik a különböző intézmények, szervezetek közötti jobb koordináció lehetőségét - mondta Varga Judit.

A minisztérium a csaladijog@im.gov.hu e-mail címre várja az ezzel a témával kapcsolatos javaslatokat.