Egy gyerekbandát elkaptak, de egy másik is rettegésben tartja a budapestieket

rendőrségi sajtótájékoztató, betörés, betöréssorozat, 2020.02.28.
A BRFK IX. kerületi Rendőrkapitányság által felderített betöréssorozat nyomozásának lezárása
Vágólapra másolva!
Egy szó szerint kisgyerekekből álló csapat több tucat betörést követett el. A legfiatalabb és legkisebb fiú volt az értelmi szerző, általában ő mászott be a felfeszített ajtón vagy ablakon keresztül, és engedte be társait. Őket már elkapták, most egy másik hasonló banda után nyomoznak a rendőrök – mondták el a néhány perce véget ért sajtótájékoztatójukon.
Vágólapra másolva!

Karácsony után egy nappal kaptak bejelentést arról a rendőrök, hogy egy Ferenc körúti
gyorsétteremben betörés történt. Megnézték a kamerafelvételeket, és egy fiatalt azonnal felismertek.

Miután elfogták, elmondta, hogy kik voltak a társai, így őket is el tudták kapni.

- mondták el a rendőrök a mai sajtótájékoztatójukon.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közben az is kiderült, hogy a fiatal bandatagoknak nem ez volt az első betörése. És az, hogy még több társuk volt. Elsőre azonban nem mindenkit találtak, ellenük elfogatóparancsot adtak ki.

Végül összesen 8 fiatalt fogtak el, mindenki fiatalkorú volt, amikor elkezdték a betöréssorozatot. Közülük négyen a 14-et sem töltötték be.

65 helyszínen összesen 69 bűncselekményt követtek el. 62 lopással és 7 rongálással gyanúsítják őket.

Az olyan éttermekből, ahol nem volt pénz, alkoholt loptak, illetve bármit, amit utána el tudtak adni. Az egyik ötödik kerületi gyorsétteremből 500 ezer forintot vittek el.

A banda szervezetten működött, összesen 2,3 millió forintot loptak össze.


A fiatalok közül egyet letartóztattak, egy másik bűnügyi őrizetbe került. Négy kisgyerek legkevesebb 16 betörésben vett részt, egyikük összesen 46-ban.

A nyomozás során és a vallomásokból kiderült, hogy

a bandának nem volt kifejezett irányítója, az értelmi szerző a banda legfiatalabb tagja volt. A legtöbbször ő mászott be az éttermekbe, mert fizikailag is ő volt a legkisebb,

így könnyebben befért a felfeszített réseken, mint társai.

Nem volt veszélyérzetük, és kesztyűt sem használtak, így rengeteg ujjlenyomatot hagytak maguk után - derült ki később a kamerafelvételekből.

A rendőrök azt mondták, ez a típusú lopás nem túl egyedi. Most is van egy olyan fiatalkorú banda, akik után nyomoznak, akik bejutnak lépcsőházakba és lenyomkodják a kilincseket, így ellenőrizve, hogy melyik van nyitva. Amelyik pedig nyitva van, oda be is mennek.