Hidvéghi Balázs: Európának le kell zárnia a határait

2020.02.28. 22:50

Olyan helyzet állt elő, amikor Európának a sarkára kell állnia: le kell zárni a határokat az illegális bevándorlók előtt - jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Hidvéghi Balázs azt is megjegyezte, hogy erre a helyzetre most a koronavírus-járvány is "rátesz egy lapáttal".

Bizonyítottuk, meg lehet védeni a határokat

A képviselőt arról kérdezték, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriaiakat.

Európa nem válhat kiszolgáltatottá ebben a helyzetben – fogalmazott a politikus, hozzátéve: "elég baj", hogy korábban Európa több vezetője olyan félreérthető, rossz üzeneteket küldött Afrika és a Közel-Kelet felé, hogy "lehet Európába beutazni".

Magyarország szembement ezzel a rossz politikával és azt is bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni - hangsúlyozta.

Az a helyes megoldás, ha azokat az országokat, régiókat segítjük, ahol a probléma van - mondta Hidvéghi Balázs, példaként említve, ahogy Magyarország is segít a Hungary Helps programon keresztül. Ezt kell folytatni európai uniós szinten is - fűzte hozzá.

Állunk a viták elé

A képviselő kitért arra is, hogy különbséget kell tenni menekültek és gazdasági bevándorlók között. A gazdasági bevándorlás kérdésében pedig tiszteletben kell tartani a tagállami döntéseket - mondta, megjegyezve:

a magyar emberek többször is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a gazdasági bevándorlókból.

A politikust kérdezték arról a napokban az Európai Tanácsnak küldött levélről is, amelyet az Európai Parlament öt frakciójának, köztük az Európai Néppártnak a vezetője írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, sürgetve a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását.

Erre reagálva Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: "politikai boszorkányüldözést" folytatnak Magyarország ellen; "állunk minden vita elé". Megerősítette: ők is azt szeretnék, ha minél gyorsabban véget érne az eljárás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK