Tovább terjed a koronavírus, már Erdélyben is van beteg, Magyarországon továbbra sincs fertőzött

2020.02.28. 14:12

Nincsen koronavírus-fertőzött Magyarországon - mondta Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője. Schanda Tamás, az ITM államtitkára arról beszélt, hogy semmi ok nincs arra, hogy bárki élelmiszerkészleteket halmozzon fel. Időközben a világ egyre több részén jelenik meg a koronavírus. Hokkaidó szigetén rendkívüli állapotot hirdettek.

Az operatív törzs folyamatosan működik, továbbra sincs fertőzött Magyarországon - mondta Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője. 300 ezer szájmaszkot kapott a Hungaropharma péntek délelőtt – tette hozzá. A kormány minden eszközt az operatív rendelkezésére bocsát - mondta a szóvivő.

Nincs ok felhalmozni termékeket

Megértjük, hogy az emberek félnek és felhalmoznak készleteket, de a szakértők szerint sem indokolt ezt tenni - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Nincs ok felhalmozni termékeket - tette hozzá. Ha diagnosztizálnak is fertőzést, az nem jelenti azt, hogy járvány van – mondta Schanda. Az operatív törzs minden eszközt megkapott, hogy intézkedni tudjon. A kormány felkészülten várja a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket. Az ITM folyamatosan tájékozódik arról, hogy rendelkezésre állnak-e megfelelő készletek.  Az ellátás folyamatos, és megfelelő tartalékok vannak - mondta az államtitkár. Az üzletek többségében nem lehet kiugróan magas érdeklődést tapasztalni. jelentős készletek vannak élelmiszerből, a hazai termelők képesek kielégíteni az igényeket - hangsúlyozta az államtitkár. Nincs veszélyben a hazai ellátásbiztonság. 

Schanda Tamás: Nincs semmi ok termékeket felhalmozniHirling Bálint - Origo

Schanda Tamás szólt arról is, hogy  egyes rossz szándékú piaci szereplők indokolatlanul megemelik egyes termékek árát. Mindez ellen a fogyasztóvédelmi hatóság fel fog lépni - tette hozzá. A kézfertőtlenítők esetében nemcsak az árat, hanem a minőséget is ellenőrizni fogja a fogyasztóvédelmi hatóság – mondta az államtitkár.  Elfogadhatatlan a koronavíruson való nyerészkedés.  A kiskereskedelmi láncok képviselőivel március 2-án lesz újabb egyeztetés – jelentette be az államtitkár.

Szijjártó Péter: 30-40 magyar utas van a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón

Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó közölte, hogy a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll. Azt mondta, hogy a tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz.

Fontos lépéseket tett a Volánbusz

Időközben a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján a Volánbusz soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be utasai és munkavállalói védelmében. Fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat, tisztálkodó helyiségeket. 

Pénteken ketten hazamehettek azok közül a magyarok közül, akiket a Dél-pesti Centrumkórházban tartottak karantén alatt koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A házaspár két hete került a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt épületébe, miután kiderült: azon a holland óceánjárón utaztak, amelyen egy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. Jelenleg tizenhatan vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban.

  1. Magyarországon a kormány továbbra sem tud koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban megjelent a vírus: a gócpont Észak-Olaszországban van.
  2. A legfontosabb, hogy senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre.
  3. Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál, hogy tudjanak róla, és el tudják érni, ha baj van. Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát. Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ valamelyik zöldszámát: 06-80/277-455, illetve 06-80/277-456.
  4. Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.
  5. Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van (például a közösségi közlekedés használata után).
  6. A szülők ne engedjék gyermeküket 2 hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt.
  7. Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik.
  8. Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak.
  9. Az is fontos, hogy másokra figyeljen mindenki. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud - legyen magyar vagy külföldi állampolgár -, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámát.
  10. Ha valakinél felmerülne a koronavírus-gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.
Hokkaido szigetén már rendkívüli állapotot hirdettekForrás: AFP/Charly Triballeau

Erdélyben is megjelent a koronavírus

Két újabb koronavírus fertőzésről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

A Máramaros megyei férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyiket az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Itthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra.

A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamoban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét.

Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést a temesvári laboratóriumban. A temesvári nő állapota jó, a máramarosi férfi állapota péntekre javult.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára a sajtótájékoztatón pontosította, mindkét fertőzött Olaszország olyan településéről érkezett, ahol nincsenek érvényben a fertőzés terjedését akadályozó intézkedések.

Romániában eddig egy 20 éves Gorj megyei férfinél mutatták ki szerda este a koronavírust, akit a bukaresti Matei Bals kórházban tartanak orvosi felügyelet alatt. A fiatalember egyelőre tünetmentes.
A román hatóságok péntek délelőtt azt közölték, hogy az országban 182 személy van karanténban, és 8231 személyt a lakásukban tartanak megfigyelés alatt. Ezek a számok azonban folyamatosan változnak.

Rendkívüli állapot Hokkaidó szigetén

Időközben rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken az ötmillió lakosú Hokkaidó japán prefektúrában, ahol a legtöbb fertőzéses eset van a koronavírus-járványban. A legészakibb japán prefektúrában a kormányzó már szerdán azt tanácsolta az önkormányzatoknak, hogy  csütörtöktől kezdődően határozatlan időre zárjanak be minden olyan általános és középiskolát, amely nem magánkézben van. A döntés 1600 oktatási intézményt érint. A kormányzó akkor hozzátette: a következő 1-2 hét kulcsfontosságú lesz a járvány elleni küzdelemben. Pénteken pedig már kihirdette a rendkívüli állapotot március 19-ig. Ez azt jelenti, hogy a lakosok hétvégeken nem mozdulnak ki otthonukból, ha eleget tesznek a kérésnek, ugyanis az intézkedés nem kötelező érvényű.

Olaszországban továbbra is súlyos a helyzetForrás: AFP/Andreas Solaro

Már több mint 79 ezren kapták el a koronavírust Japánban, 83 ezren a világban

A koronavírus-járvány Kínában tört ki, és a megbetegedések túlnyomó részét továbbra is onnan jelentik;  az országban már közel 79 ezren kapták el a vírust. Japánban a fertőzöttek száma 930 volt pénteken, közülük 705-en a korábban két hétig Jokohama partjainál karantén alá vont Diamond Princess üdülőhajón fertőződtek meg. A halálos áldozatok száma pedig 10-re nőtt péntekre.

Irán - amely a járvány egyik kisebb gócpontja lett Kína után - bejelentette pénteken, hogy a koronavírus halálos áldozatainak száma 34-re nőtt az országban, a betegek száma pedig 388-ra.  Az országban szombattól kezdődően három napra szintén bezárják az iskolákat a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt - jelentette be az iráni egészségügyi miniszter az állami televízióban.

Abu-Dzabiban karanténba helyezték két szállodában azokat a vendégeket, akik kapcsolatba kerültek két olasz fertőzöttel - jelentette a WAM helyi hírügynökség. Másokat, akik szintén érintkeztek a csütörtökön diagnosztizált olaszokkal Jasz szigeten, arra kértek a hatóságok, hogy ne hagyják el otthonukat.

Már Afrikban is megjelent a koronavírusForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Már Új-Zélandon is van beteg

Új-Zéland azt jelentette be, hogy a szigetországban is találtak egy koronavírusos beteget, aki nemrég tért vissza Iránból. Nigéria és Azerbajdzsán is bejelentette, hogy van egy-egy beteg az országban. Thaiföld viszont már a 41. fertőzöttet jelentette be pénteken, Tajvan a harmincnegyediket, Bahrein pedig a harminchatodikat. 

Oroszország ideiglenesen nem ad ki beutazási vízumot iráni állampolgároknak, március 1-jétől pedig korlátozni fogják a dél-koreaiak beutazását is. Vietnam szombattól felfüggeszti a dél-koreaiak vízummentességét. Pakisztán nem indít közvetlen repülőjáratokat Iránba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK