Novák Katalin azt mondta, idén is felajánlható a személyi jövedelemadó második 1 százaléka a Nemzeti Tehetség Program (NTP) javára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a tehetséges magyar fiatalok támogatása nagyon jó befektetés.

Mindannyiunk érdeke, hogy minél több tehetséges magyar fiatalt fedezzünk föl, minél több tehetséges magyar fiatlanak fogjuk meg a kezét, és aztán hosszú távon se engedjük el  – mondta Novák Katalin pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint 

az 1 százalékos szja-felajánlásokat ugyanakkora összeggel egészítik ki a központi költségvetésből. 

A 2019-2020-as tanévben 3,3 milliárd forintból működik az NTP, ebből a pénzből 350 ezer fiatal tehetséget tudnak támogatni.

Novák Katalin és Pély Barna zenész, a kampány védnöke a Nemzeti Tehetség Program Mert a tehetség számít! elnevezésű, a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásáról szóló kampánynyitó sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. február 28-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

A segítségnyújtás az óvodában kezdődik és az egyetemig tart, kiterjed a tudományok, sportok, művészetek valamennyi területére. A segítségnyújtás formái különbözők: működtetnek tehetséggondozó műhelyeket, adnak ösztöndíjakat, támogatnak versenyeket, egyetemi szakkollégiumokat és tudományos műhelyeket. 

Külön tehetséggondozó programok működnek roma fiataloknak, illetve a rosszabb körülmények közül induló fiataloknak, továbbá olyan lányoknak is, akik nem hagyományos női szakmát választanak 

- mondta Novák Katalin.

Törő Ábris és Stomp Bence Áron, a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjasaiForrás: MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt években megítélt támogatások összege meghaladja a 21 milliárd forintot. A Nemzeti Tehetség Program technikai száma 1823. A program idei 1 százalékos kampányának védnöke Pély Barna zenész. 

A szja-bevallás benyújtási határidejéig, május 20-ig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról. 

Az szja 1 százalékát minden magánszemély felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.