Mindig is azt képviseltem, hogy a migránstömegek inváziója hullámszerű, ismét számítani kell migránshullámra, és tömeges támadásra a magyar határkerítésnél, és meg kell védeni a magyar határt - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor a legújabb törökországi hírekkel kapcsolatban azt mondta, hogy most ugyan a koronavírus minden figyelmet magához vonz, de a történelmi kihívás továbbra is a migráció. Történelmi trend a felfelé áramlás délről, és mi ennek az útjában vagyunk – tette hozzá. A fő kérdés, hogy a délről való áramlást, hol sikerül megállítani. Mindig is azt képviseltem, hogy a migránstömegek inváziója hullámszerű. Ismét számítani kell migránshullámra, és tömeges támadásra a magyar határkerítésnél, és meg kell védeni a magyar határt - mondta Orbán Viktor. A magyar határrendészeti szervezetek képesek a jogi, műszaki és humán erőforrásokat biztonságos védelemmé szervezni – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy megkezdődött a témában egy csúcstalálkozó szervezése a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Recep Tayyip Erdogan török elnök között, és ezt még a március végi EU-csúcs előtt megtartják.

Számítani kell arra, hogy nálunk is megjelenik a koronavírus

Orbán Viktor a koronavírusról azt mondta, hogy kialakult egy európai gócpont Észak-Olaszországban, és a szomszédos országokban is megjelent a vírus.  Ezért ki kell mondani, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is, az utóbbi lehetőségre készülünk - mondta a kormányfő. Az operatív törzs létrejött egy hónapja, most a megelőzésen van a hangsúly. A kormányfő kijelentette, hogy egy járványhelyzet kialakulása esetén a szükséges eszközök rendelkezésre állnak, megfelelő szakemberek vannak. Orbán Viktor megismételte, hogy  senki ne menjen fertőzött országba, és iskoláscsoportok se menjenek oda. A kormányfő szerint egy ismeretlen bajjal állunk szemben, mivel az influenzát ismerjük, míg ezt a vírust nem.

Orbán Viktor elmondta, a magyar kormány ellátja a feladatát, 24 órában dolgozik. Minden fontos információt meg fogunk osztani. A magyar szakembergárda nemzetközileg is kimagasló tudással rendelkezik - tette hozzá.

Nemzeti konzultáció: Egyetértési pontok kellenek

A nemzeti konzultációról azt mondta a kormányfő, hogy annak célja, hogy bizonyos kérdések eldöntésében az emberek bele tudjanak szólni. Orbán Viktor szerint egyes politikusok azt gondolják, azért választják meg őket, mert okosabbak, mint a többi ember. Én nem így gondolkodok, mert  minket nem azért választottak, mert a legokosabbak lennénk, hanem mert mi tudunk a legjobban kiállni a magyar érdekek mellett. Éppen ezért is tartunk nemzeti konzultációkat - tette hozzá. Egy nemzeti konzultáció megerősítheti a kormányt, hogy jól tudjon kiállni a véleménye mellett a nemzetközi porondon is. A börtönbiznisz és a gyöngyöspatai szegregációs ítélet, valamint a bírósági ítéletekről kérjük ki az emberek véleményét - mondta a kormányfő.  

Orbán Viktor: A kínzás mára olyan értelmet kapott, hogy az sérti az emberek igazságérzetét

A bűnözőket nem szabad kínozni, ebben egyetértés van - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint arra is törekedni kell, hogy a bűnözők visszatérjenek a mindennapi életbe. Egy dolog biztos, hogy a börtön arra való, hogy valaki letöltse a büntetését, és nem lehetnek olyan viszonyok a börtönökben, mint otthon. A kínzás mára olyan értelmet kapott, hogy az sérti az emberek igazságérzetét - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy erőszakos bűnelkövetőknek kellene milliókat adni, azért mert kisebb négyzetméteren van, mint amennyi megengedett. 12 ezer ilyen eset van, ami azt mutatja, hogy ez egy biznisz - tette hozzá. Ebből nemzetközi viták lesznek, és ezért van szükség minél nagyobb támogatottságra.

Soros György világa és az ellenzék összenőtt

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nekünk nem az ellenzék a fő politikai ellenfelünk, hanem Soros György és világa. A végén mindig arról van szó, hogyan tud a Soros-birodalom befolyást szerezni a kormányzati világra, és ebből pénzt szerezni. A magyar ellenzék összenőtt ezzel a birodalommal - tette hozzá. Ez egy jól szervezett civil ruhában lévő, de katonai logika alapján működő szervezet - mondta Orbán Viktor. A céljuk, hogy ki akarják fosztani az országot - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy ezt az elmúlt 30 évben háromszor próbálta meg Soros György.

"Cselekedni kell"

A klímavédelemről azt mondta Orbán Viktor, hogy nem vészhelyzetet kell hirdetni, hanem cselekedni kell. Ezért jött létre a nyolcpontos klímavédelmi akcióterv - tette hozzá. 

Ez az uniós költségvetési vita legfőbb tétje

Orbán Viktor az uniós büdzséről azt mondta, a vita most ott tart, hogy a tagállamok hány százalékát fizessék be a jövedelmüknek a közös politikákra. Egyesek 100 forintból 1 forintot, míg mások 1 forint 30 fillért fizetnének be. A kormányfő kijelentette, hogy  Magyarország ma több pénzt fizet be egy főre vetítve, mint Németország vagy Hollandia. A leghangosabban európai szolidaritást követelők kevesebbet fizetnek be, mint a náluk jóval szegényebb országok.  Igazságos költségvetés kell, és a gazdagabbak ne fizessenek be kevesebbet arányaiban, mint a szegények - mondta Orbán Viktor. Jelenleg a vita ebben a szakaszban tart - zárta szavait.