Szijjártó Péter: Soha nem látott szintet ért el a magyar-horvát kereskedelem

2020.02.28. 10:27

Kölcsönösen számos előny származik a kétoldalú együttműködésből, de még több is származhatna – mondta Szijártó Péter, miután találkozott horvát partnerével. Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja. A Mol legutóbb egy 540 millió eurós (mintegy 183 milliárd forintos) beruházást jelentett be a rijekai finomítónál, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező bank a horvát piacon.

A magyar-horvát kapcsolat kiváló, de lehetne sokkal jobb is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Gordan Grlic Radmannal, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterével. A politikus közölte: kölcsönösen számos előny származik a kétoldalú együttműködésből, de még több is származhatna.

Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja. A Mol legutóbb egy 540 millió eurós (mintegy 183 milliárd forintos) beruházást jelentett be a rijekai finomítónál, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező bank a horvát piacon.

Gordan Grlic Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el: 2,5 milliárd euró (mintegy 848 milliárd forint) fölé ment ez az érték. Nőtt a Horvátországba irányuló magyar turistaforgalom is: 644 ezer magyar utazott a szomszédos államba 2019-ben - közölte Szijjártó Péter.

A magyar kormány 527 drávaszögi kis- és közepes vállalkozót támogatott tavaly 1,8 milliárd forinttal, így a Drávaszögben 2,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg - mondta. Az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokban egyetért Magyarország és Horvátország. Konszenzus van a kohéziós források fenntartásának fontosságában. Egyetértenek a nyugat-balkáni bővítés szükségességében, és abban is, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani – jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó: Magyarország megvédi a határait

Úgy vélekedett, hogy a csütörtöki szíriai harcok könnyen újabb migrációs vészhelyzetet idézhetnek elő.
Ismét erősödik Törökország azon álláspontja, hogy ha nem tudnak Szíriában megfelelő körülményeket teremteni a migránsok visszaküldésére, akkor Európa felé engedik át az embereket - tette hozzá.
Magyarország bármilyen nyomással szemben megvédi a határait - tette hozzá. Néhány ügyben azonban lehetne jobb az együttműködés Horvátországgal - mondta a magyar miniszter.

Magyarország továbbra is szeretné, ha átfogó megállapodás jönne létre a gázbeszerzési források diverzifikációjáért. Fenntartja azt a javaslatát, hogy kössék össze a két állam gázvezeték-hálózatát, tárgyaljanak gázbeszerzésről a leendő horvátországi LNG-terminálon keresztül. Magyarország továbbra is fenntartja vételi ajánlatát a leendő terminál kisebbségi részesedésére - hangoztatta.

A magyar kormány szorgalmazza, hogy hozzák létre a magyar-horvát barátság napját, és sokkal több legyen a legális átjárási lehetőség a két ország között: építsenek új határátkelőhelyeket, alakítsanak ki új közlekedési összeköttetéseket.

Konszenzus van ebben az ügyben

Gordan Grlic Radman azt hangoztatta, hogy a politikai együttműködés jó, a gazdaságin azonban még lehetne javítani. Megjegyezte, hogy Horvátország tölti be az EU soros elnökségét. Egyik prioritásuk, hogy még jobban összekapcsolják a két nemzetet - hangoztatta. Magyarország sokat segített, hogy 2011 első felében sikeresen lezáruljanak Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásai - mondta.

Gordan Grlic Radman kijelentette, hogy mindkét állam érdekelt a nagyobb uniós költségvetésben.
Egyetértenek abban, hogy küzdeni kell egy új uniós menekültpolitikáért, harcolni kell az illegális bevándorlás ellen, meg kell különböztetni a valódi menekülteket az embercsempészek által utaztatott migránsoktól - mondta. Konszenzus van az EU bővítésének szükségességében is - erősítette meg Gordan Grlic Radman.