Az Európai Uniónak fel kellett volna készítenie határait a migránsáradatra

2020.02.29. 09:41

Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriaiakat. Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1-nek adott interjújában azt mondta, az EU-nak már két éve fel kellett volna készülnie a növekvő migrációs nyomásra, mégsem léptek a határvédelem érdekében.

Pócza István felhívta a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök már két éve beszélt arról, hogy a török elnökkel 2017-ben kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetet, csak átmeneti megoldás lehet.

Az elemzőt kérdezték arról a levélről is, amelyet az Európai Parlament öt frakciójának vezetője, köztük az Európai Néppárté - írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, sürgetve a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását, továbbá arról, hogy Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő egy publikációban támadta Orbán Viktor néppártnak küldött memorandumát.

A görög határhoz induló buszok egyikére próbálnak feljutni bevándorlók IsztambulbanForrás: MTI/AP/Ömer Kuscu

Az elemző azt mondta: egész Európának az az érdeke, hogy minél hamarabb lezárják a 7-es cikk szerinti eljárást mind Magyarország, mind Lengyelország esetében.

Cseh Katalin esetében politikai haszonszerzésről van szó szerinte. Megpróbálja eladni úgy a pártját, mintha az fontos magyarországi tényező lenne - jegyezte meg Pócza István.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK