Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester közösségi oldalán kifejtette, hogy szívesen részt venne egy olyan hazai vagy nemzetközi szervezet karitatív munkájában, „amely befogadó helyek létrehozásával, jogi segítségnyújtással és minden lehetséges módon segíti" a szíriai migránsokat. Demszky erre biztat mindenki mást is. Mindezt az ATV vette észre és írta meg. A volt főpolgármester később törölte a bejegyzését. 

Demszky Gábor soraiból kiderült, hogy a volt főpolgármester teljes mértékig a bevándorlás pártján áll.

Demszky Gábor Karácsony GergellyelForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A volt SZDSZ-es főpolgármester azt írja az Erdogan török elnök bejelentését követően kialakulóban lévő migránsinvázió kapcsán, hogy szívesen részt venne egy olyan hazai vagy nemzetközi szervezet karitatív munkájában, "amely befogadó helyek létrehozásával, jogi segítségnyújtással és minden lehetséges módon segíti" a szíriai migránsokat. Demszky Gábor később törölte bejegyzését vagy elrejtette a nyilvánosság elől, és csak az ismerősei láthatják.

A közéleti kérdésekkel Demszky Gábor az októberi önkormányzati választások után kezdett ismét igen élénken foglalkozni. Egészen pontosan már a választás másnapján nyilvános tanácsokkal látta el a megválasztott főpolgármestert, Karácsony Gergelyt. Azt javasolta neki, hogy azonnal forduljon a Világbankhoz, és szerezzen kölcsönt.

A határnyitás hírére tömegek indultak a görög-török határ felé, ám a görög oldalon a határőrök egyelőre nem engedik át a migránsokat. Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Erdogannal, majd pedig összehívta a biztonsági kabinetet, és áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.