Tovább terjed a koronavírus a világban

health Horizontal virus disease epidemic TOPSHOTS
This photo taken on February 28, 2020, shows workers sewing at factory making hazardous material suits to be used in the COVID-19 coronavirus outbreak, at the Zhejiang Ugly Duck Industry garment factory in Wenzhou. - The coronavirus outbreak in China is preventing clothing manufacturer Ugly Duck Industry from resuming its normal production of winter coats, so it has pivoted to another in-demand product: hazmat suits. (Photo by NOEL CELIS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY HEALTH-VIRUS-CHINA-HAZMAT-FACTORY,SCENE BY DAN MARTIN
Vágólapra másolva!
Szombat éjfélig valamivel több mint 85 ezer ember fertőződött meg koronavírustól szerte a világban. Újként Írország és Örményország került fel a listára egy megbetegedéssel. Az ír beteg Észak-Olaszországban kaphatta el a kórt. A halálesetek száma 2900 és 3000 között van. A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona mintegy 444 milliárd dollárral csökkent a világ tőzsdéin a héten, részben a koronavírus hatására bekövetkezett visszaesés miatt. Magyarországon egyelőre nincs fertőzött, a magyar egészségügyet felkészítették a betegség kezelésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 24-én nyilatkozott először az új koronavírusról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig már másnap összehívta az érintett háttérintézményeket, amelyek egy napon belül intézkedési tervet dolgoztak ki.
Vágólapra másolva!

A visegrádi országokban, így Magyarországon sincs egyelőre koronavírusos megbetegedés, erről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszélt a Kossuth rádióban.

Még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása.

Az országban 29 infektológiai osztály működik, az ágyak száma több mint 800 - közölte. Az ellátás központja a Szent László Kórház, ami a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült.

Budapest - itthon egyelőre nincs koronavírus-fertőzött Fotó: Szabó Gábor - Origo

A megelőzéshez fontos a személyi higiénia, mindenki tisztálkodjon rendszeresen, sokszor mosson kezet, ez elengedhetetlen.

Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát, ő telefonon kikérdezi az illetőt egy segédlet alapján. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget.

Néhány órába telik megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést.

Thaiföldön és Ausztráliában is meghalt egy-egy beteg

Thaiföldön egy 35 éves férfi volt az áldozat, aki eredetileg maláriával került kórházba.
Ausztráliában egy 78 éves férfi halt meg egy perth-i kórházban. Ő a feleségével együtt a Diamond Princess óceánjárón kapta el az új koronavírust.

Dél-Koreában közben 3500 fölé emelkedett a fertőzöttek és 18-ra az elhalálozások száma. Az új fertőzések túlnyomó többségét Teguból, az ország negyedik legnagyobb városából jelentették. A hatóságok megkezdték a Sincshondzsi keresztény egyház több mint 260 ezer hívének tesztelését, az eddigi fertőzések 60 százaléka ugyanis közvetlenül kapcsolatba hozható vele, mivel néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt.

Védőruhát gyártanak Kínában Forrás: AFP/Noel Celis

Mun Dzse In dél-koreai elnök közölte: elrendelte kormányának teljes körű mozgósítását a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében.

Világszerte már több mint 70 ország vezetett be utazási korlátozásokat Dél-Koreával szemben.

Örményországban bejelentették vasárnap, hogy felfedezték az első koronavírusos fertőzöttet az országban, az illető nemrég tért haza Iránból.

A hatóságok közölték, hogy mindenkit elkülönítettek, aki kapcsolatba került vele, és megfertőződhetett.

Téves koronavírus-riasztás miatt vesztegelt másfél órán át egy vonat szombaton Németországban. Egy helyi járat személyzete attól félt, hogy egyik kollégájuk megfertőződött a kórokozótól,

mert megfázásos tüneteket produkált.

Ijedtükben és óvatosságból riasztották a hatóságokat, amelyek azután ellenőrizték mind a kórgyanús vasutas, mind a teljes személyzet és a 48 utas egészségi állapotát. Mint kiderült,

a vonaton senki sem volt koronavírusos.

A gazdagok sok pénzt veszítettek

A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona mintegy 444 milliárd dollárral csökkent a világ tőzsdéin a héten, részben a koronavírus hatására bekövetkezett visszaesés miatt.

A New York-i tőzsde 30 vezető részvényének mozgását követő DJIA index például több mint 12 százalékkal esett a héten, ami a legnagyobb ötnapi csökkenés a 2008. évi pénzügyi válság óta.
A hét legnagyobb vesztese Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója volt, vagyonának az értéke 11,9 milliárd dollárral esett. A múlt év végén Bezos vagyona 115 milliárd dollár volt a Bloomberg hírügynökség milliárdosokat rangsoroló listáján (Bloomberg Billionaires Index).

Tokió - idén nyáron itt rendezik meg az olimpiát Forrás: AFP/Charly Triballeau

A lista összeállítói szerint a múlt év végén a világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona 5900 milliárd dollárt ért, ami 25 százalékkal felülmúlta a 2018. évit.
A leggazdagabbak listájának a második helyén álló Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója vagyonának az értéke a héten 10 milliárd dollárral csökkent. Bernard Arnault, a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatójának a vagyona 9,1 milliárd dollárral, Elone Musknak, a Tesla vezetőjének pedig 9 milliárd dollárral zuhant.

A listavezető vesztesek között van továbbá Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főrészvényese és elnök-vezérigazgatója (-8,8 milliárd dollár), a spanyol Amancio Ortega, az Inditex, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi üzletláncának alapítója (-6,8 milliárd dollár), Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója (-6,6 milliárd dollár), továbbá Larry Page (-6,4 milliárd dollár) és Sergey Brin (-6,2 milliárd dollár), a Google anyacége, az Alphabet két alapítója.