Bakondi György: Intenzív növekedést mutatnak az első két hónap migrációs adatai

Feltartóztatott migránsok Csongrád megyében.
Feltartóztatott migránsok Csongrád megyében.
Vágólapra másolva!
Intenzív növekedést mutat az illegális határátlépési kísérletek száma 2020 első két hónapjában - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn.
Vágólapra másolva!

Bakondi György elmondta:

közülük 6597-en a szerb szakaszon, 536-an pedig máshol próbáltak bejutni Magyarországra.

Feltartóztatott migránsok Csongrád megyében Forrás: police.hu

A tranzitzónában 321-en tartózkodnak, embercsempészés miatt pedig 86 ember ellen indult büntetőeljárás - tette hozzá.

Összehasonlításul rámutatott: az év első hónapjaiban a magyar-szerb határnál

2018-ban 1315, 2019-ben 1534, 2020-ban pedig 6597 migránst fogtak el.

A többi határszakaszon 2018-ban 94, 2019-ben 74, 2020-ban 500-at meghaladó határátlépési kísérlet volt januárban és februárban. A legjelentősebb emelkedés ez év elején a magyar-román határon volt, ott a korábbi 12 és 33 próbálkozás az év első két hónapjára 465-re emelkedett.

Görögország felé tolódott el a migráció

A tavalyi adatokat áttekintve a belbiztonsági főtanácsadó elmondta: a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2019-ben 123 920 migránst regisztrált, közülük 100 659-en tengeri úton, 23 261-en pedig szárazföldön érkeztek. A belépési pontok közül a főirány Görögország felé tolódott el, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint Olaszországban 11 471-en, Spanyolországban 32 479-en, Görögországban 74 613-an regisztráltak.

Elmondta: Spanyolország felől - miután 2019 februárjában megállapodtak a marokkóiakkal - 49 százalékos csökkenés mutatkozott tavaly az előző évihez képest a migrációs adatokban. Olaszország felől azonban

az olasz kormányváltás utáni engedékenyebb migrációs politika és a máltai megállapodás emelkedő migrációt, illetve fokozódó embercsempészetet eredményezett

- tette hozzá.

Olaszországban szeptembertől az NGO-k 1076 bevándorlót tettek partra és mintegy 8500-an értek partot kis hajóikkal. A líbiai konfliktus miatt újabb menekültek indultak meg Európa felé, már decemberben 46 ezer regisztrált migráns tartózkodott a tengerpart közelében - mondta. Bakondi György szerint ezért 2020-ban erősödő nyomás várható Olaszország felől.

Csoportosan próbálkozhatnak majd a migránsok

A balkáni útvonalon 2019 végén az UNHCR és az IOM adatai szerint 114 949 regisztrált illegális bevándorló volt - közölte a belbiztonsági főtanácsadó. Hozzátette: Törökországban 2019 végén több mint 3,5 millió regisztrált szír menekült tartózkodott, januárra pedig a Görögországban regisztrált migránsok száma 78,5 ezer fölé emelkedett.

Bakondi György kiemelte:

13 576 embert tartóztattak fel.

Várakozásai szerint a Vajdaság migrációs érintettsége tovább növekszik majd az idén. Hozzátette: az ideiglenes biztonsági határzáron való sikertelen átkelési kísérletek miatt fennáll a veszélye, hogy a feltorlódó bevándorlók nagyobb csoportba szerveződve erőszakosan is megpróbálnak betörni Magyarországra.

Nem engednek be migránsokat a tranzitzónába

A török határnyitás kapcsán kialakult migrációs krízishelyzetről elmondta: bár a török-görög-bolgár hármashatárnál a görög hatóságok az érkezők többségét könnygáz és hanggránátok segítségével egyelőre meg tudták állítani,

több ezren várakoznak a török oldalon.

Rajtuk kívül százak érkeztek az égei-tengeri szigetekre, és a partokon is ezrek várakoznak - mondta.

Bakondi György arról is beszámolt, hogy pénteken Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és találkozót kezdeményeztek a V4-ek illetve a török elnök között a migrációs helyzet kezeléséről.

Azt is elmondta: a miniszterelnök biztonsági kabinetjének ülésén döntés született a határon tartózkodó rendőri és katonai erők megerősítéséről, valamint arról, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába.