Megint Netanjahu nyerte az izraeli választásokat

Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud párt szerezte a legtöbb, szám szerint 37 mandátumot az Izraelben egy éven belül harmadszor, az 1999 óta legmagasabb részvétellel megtartott parlamenti választásokon - jelentette a tizenhármas tévé exit poll alapján hétfőn este.
Vágólapra másolva!

A Likud 37 mandátumot szerzett a százhúsz tagú izraeli parlamentben, a knesszetben a tizenkettes és a tizenhármas tévé exit pollja szerint is. Őket követi az ellenzéki centrista Kék-fehér párt 32-33 parlamenti hellyel.

A jobboldali-vallásos tömb azonban az exit pollok szerint éppenhogy nem szerez többséget a 120 tagú knesszetben, hatvan mandátummal rendelkezik majd. A baloldali blokknak 38-39 mandátuma lesz, Avigdor Liberman jobboldali világi nacionalista Izrael a Hazánk nevű pártjának (amely korábban a Likud koalíciós partnere volt, de a kötelező katonai szolgálat kérdésében kibékíthetetlennek tűnő ellentétbe került a szintén koalíciós partner vallási pártokkal) 7-8, az Arab Ligának pedig 14-15 (velük egyik blokk sem hajlandó koalícióra lépni).

A kormányalakításhoz 61 mandátumra van szükség.