Gyurcsány Ferenc azt állítja, három teljes MSZP-alapszervezet akar átállni a DK-hoz

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc támogatná, hogy a felesége legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje – ezt a DK elnöke mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este. Gyurcsány azt is mondta, három teljes vidéki MSZP-alapszervezet akar átállni, de ő ezt a folyamatot állítása szerint lassítja.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány az állította: ő volt a legjobban meglepve, amikor a III. és a XVIII. kerület MSZP-s polgármesterei közölték vele átlépési szándékukat a DK-ba. Gyurcsány úgy számolt be erről, hogy volt egy megbeszélés Kiss Lászlóval és Szaniszló Sándorral, ahol főként budapesti ügyekről volt szó, és ott közölték vele, hogy átülnének a DK-ba.

Azt is hozzátette: három komplett vidéki MSZP-szervezet átlépése van folyamatban a DK-ba, és személyesen lassítja ezt a folyamatot, mert az MSZP nincs abban az állapotban, hogy fel tudná dolgozni ezt a veszteséget. „Nekünk az a jó, ha az MSZP talpon marad és erősödik" – mondta Gyurcsány.

Nem a pártokhoz, hanem a választókhoz fordultunk az ellenzéki összefogás ügyében – így kommentálta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a teljes összefogásra tett javaslatát kísérő ellenzéki elutasító reakciókat. Szerinte nem elfogadható, ha az ellenzék több listája verseng egymással 2022-ben, ráadásul az ellenzéki pártok közös felhatalmazásra kérnek felhatalmazást 2022-ben, és úgy tisztességes, hogy ezt időben a választók tudomására hozzák – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Nyilván lesznek olyan választókerületek, ahol lesz előválasztás, de azt nem látja, hogyan lehetne előválasztás a listák kérdéséről.

Ami az ellenzék leendő miniszterelnök-jelöltjének személyét illeti, Gyurcsány szerint ma még kevesebb az esélye, hogy a felesége lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, mint hogy más lesz az a személy. Ám – tette hozzá a DK elnöke – ha a felesége ezt ambicionálja, akkor ő támogatná ebben.

Gyurcsány azt is mondta, két évvel ezelőtt nagyon alacsony volt a DK támogatottsága a fiatalok körében, ezt a hátrányukat viszont állítása szerint komoly munkával sikerült ledolgozniuk, így a támogatottságuk ma a fiatal választók körében majdnem annyi, mint az országos átlag.