Jakab Péter szerint akár el is lehetne venni a külhoni magyarok szavazati jogát

JAKAB Péter
Budapest, 2020. március 2. Jakab Péter, a Jobbik elnöke azonnali kérdést tesz fel a miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 2-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Jakab Péter, az egyre inkább balra tolódó és Gyurcsány Ferenccel szövetkező Jobbik elnöke hosszú interjút adott a Válasz Online-nak. Ebből többek között megtudhatjuk, hogy az irodájában már nincs Nagy-Magyarország térkép, nem érzi fontosnak a konzervativizmust, tagadja, hogy volt korábban antiszemita kijelentése, és azt állítja, nem tudta, hogy a sajtósuk párbeszédes volt. Az interjú legmeglepőbb pontja, hogy kiderül: a Jobbik elnöke szerint lehet vitázni a külhoni magyarok szavazati jogáról - vagyis akár el is lehet venni. Ezt eddig a magyar politikában nyíltan csak Gyurcsány Ferenc és a DK képviselte.
Vágólapra másolva!

Az egykor radikális jobboldali, mára Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció (DK) nevű balliberális pártjával egy térfélen lévő Jobbik új elnöke, Jakab Péter nyilatkozott a Válasz Online-nak.

Jakab Péter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hosszas interjú azzal kezdődött, hogy az újságíró felvetette, „sikerült levenni a Nagy-Magyarország térképet az iroda faláról".

Válaszában Jakab letagadta, hogy valaha is lett volna ott Nagy-Magyarország térkép, de az újságíró emlékeztette rá, hogy erről még fotójuk is van.

A Jobbik elnöke szerint a térkép Vona Gábor volt pártelnöké lehetett, ő ilyent már nem talált az irodában.

Nem is kívánja pótolni a Nagy-Magyarország térképet, mert ő ezzel a témával nem foglalkozik.

Ezt követően a kérdező felvetette, hogy Bencsik János, a Jobbik volt budapesti vezetője azért hagyta ott a pártot, mert

a Jakab-féle vezetés már nem kíván foglalkozni sem emlékezetpolitikával, sem nemzetpolitikával.

Jakab Péter tagadta, hogy ezt mondta volna, majd arról beszélt, hogy hagyományos baloldali témák, mint például az egészségügy és a béremelés segítségével kívánja megszólítani a baloldali érzelműeket.

A kérdező erre felvetette, hogy ha a Jobbik baloldali témákkal akar kampányolni, akkor

A politikus megkerülve a kérdést, azt válaszolta, hogy amikor járja az országot „senki nem jön oda hozzám, hogy egy csipetnyi konzervativizmus még azért kellene, Jakab úr".

Vagyis

a Jobbik számára egyáltalán nem fontos a konzervativizmus.

Jakab Péter az interjúban

több korábbi állítását és szereplését is letagadta, például azt is, hogy korábban tett antiszemita kijelentéseket.

Azt is tagadta, hogy a Jobbik korábban antiszemita párt volt, csupán annyit ismert el, hogy „a Jobbikban voltak antiszemita elhajlások".

Arra a felvetésre, hogy a párt dunaújvárosi országgyűlési képviselője hűségesküt tett a Betyárseregnek, azt mondta, ez csak egy magánlevél volt.

Jakab megkerülte azt a kérdést is, amely arra vonatkozott, hogy a pártot sorra hagyják el politikusai (azóta Bana Tibor országgyűlési képviselő is kilépett).

A Jobbik új sajtófőnöke, Szapanyos Anett néhány évvel ezelőtt a Karácsony-féle Párbeszéd ifjúsági szervezetének, a Zöldfrontnak volt az elnökségi tagja, Jakab az interjúban azt állította, hogy nem tudott erről.

Arra a kérdésre, hogy

azt felelte, hogy mivel a DK elnöke egy milliárdos, ezért nem tudja olyan hitelesen képviselni a melósok érdekeit, mint ő, aki egy „borsodi gyerek".

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Majd szó eset a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés kérdéséről is. Jakab szerint a bíróság ítélete ugyan nem igazságos, ennek ellenére mégis ki kell fizetni a kártérítésként megítélt összegeket.

Arra nem tért ki, hogy a megítélt összegeknek az önkormányzatra eső része a kétszerese Gyöngyöspata éves bevételének, vagyis a település csődbe menne, ha ki kellene fizetni a kártérítést.

Az interjúban Jakab megint kiáll az ellenzéki összefogás mellett: szerinte a 2020-as választásra az ellenzéknek egy miniszterelnök-jelöltre van szüksége, és két listára.

A képzeletbeli Gyurcsány-Jakab közös kormányzásra vonatkozó kérdésre válaszolva a Jobbik elnöke azt mondta, hogy nem venné ugyan el a külhoni magyarok állampolgárságát, de

a vele járó szavazati jog megvonása egy „legitim vita tárgya".

Vagyis ezzel kapcsolatban teljes mértékben azonos álláspontot képvisel Gyurcsány Ferenccel.

A Jobbik vezetése nem emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól, Jakab ezzel kapcsolatban most azzal magyarázkodott, hogy „helyi szinten voltak megemlékezéseik".

Arra pedig többszöri kérdésre sem volt hajlandó felelni, hogy szerinte kell-e tanítani, vagy sem Nyirő József erdélyi magyar író műveit.

Nyirő József erdélyi magyar író ravatala a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jakab Péter válaszaiból ismét kiderült, hogy

a Jobbik mára éles irányváltást hajtott végre, a fő politikai témákban Gyurcsány Ferenc és a DK szövetségese lett.

A legmeglepőbb az interjúban az, hogy a Jobbik jelenlegi elnöke szerint a külhoni magyarok szavazati jogát akár el is lehet venni.