Rengeteg, halmokban úszó szeméttől kell megtisztítani a Felső-Tiszát, ezért rossz időben is dolgoznak a szakemberek - erről készített videót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Közölte, hogy saját szemével látta, mekkora a baj, ezért szerinte nagyon fontos mielőbb lépni. Kijelentette, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv egyik pontja, hogy megtisztítsák a magyar folyókat a sok esetben külföldről érkező hulladéktól.

„A kormány elfogadott egy Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet. Ennek az egyik nagyon fontos pontja az, hogy megtisztítjuk a folyóinkat az abban lévő hulladéktól, hordaléktól” - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőForrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormányszóvivő a Tiszánál személyesen nézte meg, hogyan zajlik ez a gyakorlatban. „Egyrészt munkagépekkel - február óta új munkagépsorral - a folyóból magából is veszik ki folyamatosan a hordalékot, másrészt itt, ezen a helyen, ahol most is vagyunk, - ami egyébként egy erdős terület, de ártér - innen kézzel gyűjtik össze a vízügy szakemberei és ma például önkéntesek is azokat a hulladékokat, hordalékokat, amiket a folyó, amikor megárad, idehoz” - hangzik el a videóban.

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy az összegyűjtött hulladékot szelektálják és újrahasznosítják.

„Egyrészt köszönjük szépen a vízügyi szakemberek és hatóságok munkáját, illetve az önkéntesekét is. Másrészt a mai nap arra is jó volt, hogy láttuk azt, hogy milyen komoly problémát jelent a folyók szennyezettsége Magyarországon. Éppen ezért teszünk nagyon komoly lépéseket, hogy megállítsuk ezt a szennyezést, és vissza tudjuk adni a folyókat szépen, tisztán a magyar embereknek” - zárja a videót a kormányszóvivő.