Magyarországon is jártak a koronavírussal fertőzött diáklányok

Csehország, koronavírus
Csehországban 40-re emelkedett a koronavírus okozta megbetegedések száma. A prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc gyógyult személy, de mindnyájan házi karanténban maradnak.
Vágólapra másolva!
Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akiknél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az Origónak azt mondta, hogy a cseh kormánytól megkapták a tájékoztatást az ügyben, és azt továbbították az operatív törzs felé.
Vágólapra másolva!

Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak.

Onnan később Budapestre utaztak,

majd Brünnön keresztül Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást.

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust - jelentette be kedden Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója.

- tette hozzá.

- mondta az Origónak Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Az Expats.cz azt írja, hogy ezzel már ötre nőtt a Csehország területén lévő ismert betegek száma.

A lap azt írja, hogy a hatóságok pontosan feltérképezték, kivel kerültek kapcsolatba a diáklányok, a buszon összesen 18 utas volt plusz a sofőr, őket, illetve két taxisofőrt és egy pincért karanténba helyeztek.

A prágai lakást, amelyben a nők laktak, egy hétre lezárták, és fertőtlenítik. Még azt is tudni, hogy a betegek tünetmentesek, a miniszter szerint a csehországi koronavírusos esetek eddig enyhe lefolyásúak.

A Károly-hídon maszkban sétálnak emberek Forrás: NurPhoto/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Eddig 236 embert teszteltek Csehországban, jelenleg 16 eredményre várnak a hatóságok.

Az első három esetet vasárnap diagnosztizálták az országban.

Adam Vojtech, a cseh egészségügyi miniszter hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

két beteget Prágában, kettőt pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.

Az összes eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány. A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udine városban.