Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak, függetlenül attól, hogy a potenciális beteg az ország melyik kórházában fekszik.

Az NNK-közlemény szerint a vizsgálat a minta beérkezésétől számítva néhány órát vesz igénybe. Minden indokolt esetben laborvizsgálatot végeznek, mostanáig 170 mintát vizsgáltak meg, és mind negatív lett.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kitértek arra is, hogy az országban több laboratórium is alkalmas a vizsgálat elvégzésére, de járványügyi érdekből minden mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumába kell küldeni. A laboratóriumi vizsgálat központosítása biztosítja, hogy járvány idején az országos tisztifőorvos megfelelő járványügyi intézkedést tudjon hozni a magyar emberek lehető legmagasabb szintű védelme érdekében - fogalmaztak.

Hozzátették, hogy ha a háziorvosi kikérdezés vagy kórházi vizsgálat során a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül - amellett, hogy a beteget kórházba szállítják, és ott elkülönítik -, a laborvizsgálat elrendelése kötelező. Alapvetően légúti mintára van szükség, amelynek a vizsgálata több órát vesz igénybe. Gyorstesztnek nevezett - 20-30 percen belül eredményt adó - eljárás még nem létezik.

Az NNK kéri, hogy akin légúti tünetek jelentkeznek, az forduljon telefonon háziorvosához, aki az eljárásrendben foglaltak szerint intézkedik.