Lehallgatási botrány Törökbálinton: a Fidesz büntetőfeljelentést tett

Vágólapra másolva!
Komoly botrány van kialakulóban Törökbálinton, miután a helyi Fidesz szerint tiltott hangfelvételt készíthettek a tavaly novemberi jelölőszervezeti egyeztetésről. A nagyobbik kormánypárt képviselője ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. 
Vágólapra másolva!

A tavalyi önkormányzati választáson ismét a fideszes Elek Sándort választották meg a Pest megyei település polgármesterének. A képviselő-testületi erőviszonyok azonban elég kuszára sikeredtek: Elekkel együtt öt Fidesz-KDNP-s, négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy MSZP-s politikus szerzett mandátumot. Az ellenzék tehát jó pozíciókat szerzett a döntéshozatalban: ezt leginkább a testület munkájának akadályozására használták fel. Így fordulhatott elő, hogy a mai napig nem választottak alpolgármestereket a településen.

Földvári László fideszes képviselő most egy érdekes szeletét mutatta be az önkormányzati választás utáni politikai alkudozásoknak. Állítása szerint a tavaly november 6-ai jelölőszervezeti egyeztetésen a jelenlévők tudta és beleegyezése nélkül tiltott hangfelvétel készült. A találkozón rajta kívül részt vett

  • Elek Sándor polgármester;
  • dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás, az MSZP-Liberálisok-Párbeszéd-Szolidaritás jelölőszervezeti képviselője; és
  • Szőke Péter, az ellenzéki Törökbálint Holnap Egyesület jelölőszervezet képviselője.

A kormánypárti politikus posztjában nem nevezte meg, kit vádol a felvétel elkészítésével. "A törvény szerint tiltott hangfelvétel készítése, tárolása és lejátszása mind bűncselekményt valósít meg" - ismertette a vonatkozó jogszabályokat. Soraiból kiderült, a történtek miatt

büntetőfeljelentést tett a rendőrségen

személyes adattal való visszaélés bűntette, rágalmazás, valamint közfeladati helyzettel való visszaélés tárgyában.

Az érintett ellenzéki szervezet az egyik helyi lapban reagált az ellenük felhozott vádakra, azt írva, hogy nem ők rögzítették. "Közülünk, holnaposok közül ezt a felvételt senki nem rögzítette" - kommentálták.

Csakhogy Földváriék egy speciális trükkhöz folyamodtak: elkezdtek a megbeszélés résztvevőivel aláíratni egy nyilatkozatot, miszerint büntetőjogi felelősségük ismeretében kijelentik, hogy "a megbeszélésről sem részben, sem egészben" nem készítettek felvételt. Jelen állás szerint Szőkén kívül mindenki aláírta a dokumentumot, ami mindenképpen gyanúra ad okot. "Hetek óta megy a találgatás, és bizonyos oldalakon a magyarázkodás a "lehallgatási botrányról". Készült egy nyilatkozat, hogy az ominózus megbeszélésen résztvevő politikai szereplők tisztázhassák magukat. Az aláírók száma és személye önmagáért beszél" - reflektált a saját maga által kezdeményezett akcióra Földvári.

A fideszes politikus egyik bejegyzésében azt írta, hogy a nyomozás érdekeit szem előtt tartva, nem kíván ennél többet mondani a "lehallgatási botrányról". Hozzátette, hogy amint lehetősége lesz, részletesen tájékoztatni fogja a közvéleményt.