A Széchenyi fürdőben, palacsintázóban, gyógyszertárban és romkocsmában is jártak azok a diáklányok, akik Budapestről utaztak tovább Prágába, ahol kiderült, közülük hárman megfertőződtek az új típusú koronavírussal - derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Magyarországon továbbra sincs ismert koronavírusos eset.

Eddig két diáklányról lehetett tudni, de szerdára kiderült, a két csehországi beteg mellett van egy harmadik is, Dániában. Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy négyfős társaságról volt szó, akik két napot töltöttek a fővárosban. Közülük ketten Csehországban betegedtek meg, egyikük pedig jelenleg Dániában van.Ő haza akart utazni az Egyesült Államokba, de Dániában feltartóztatták. A negyedik lány nem kapta el a vírust. 

Busszal jöttek, és azzal is mentek tovább

A diáklányok a FlixBus járatával érkeztek a magyar fővárosba. Müller Cecília azt mondta, hogy még nem kapták meg az utaslistát. Ugyanezzel a társasággal utaztak tovább, és a tisztifőorvos elmondta, hogy a nemzetközi előírásoknak megfelelően a fertőzöttektől két-két ülésnyi távolságra ülőket fogják ellenőrizni.

Az Origónak a busztársaság megerősítette, hogy kapcsolatba léptek velük a hatóságok. 

– Egyelőre nem tudunk azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy szükség lesz-e további intézkedésekre. A FlixBus folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet. Szoros kapcsolatban vagyunk a buszpartnereinkkel, akiknek már korábban javasoltuk, hogy legyenek elővigyázatosak, és fordítsanak különleges figyelmet a higiéniára, fokozottan ellenőrizzék a buszok tisztaságát, és biztosítsanak az utasok számára kézfertőtlenítőt – írták.

Azt is hozzátették, nincs arról információjuk, hogy a Csehországban karanténba helyezett személyek között lenne olyan munkatársuk, aki érintett.

Fürdőben is jártak

A  szállásuk a belvárosban volt, de a tulajdonossal nem kerültek kapcsolatba, a kulcsot borítékban kapták meg. A lakást azóta ellenőrizték a népegészségügyi szakemberek.

A lányok Budapesten belül gyalog közlekedtek, és mint kiderült, jártak egy romkocsmában, egy palacsintázóban, egy patikában és a Széchenyi fürdőben is.

A tisztifőorvos azt mondta, hogy a fürdőben rendkívüli fertőtlenítést rendeltek el, és emelték az úszómedence klórszintjét is. A 36-38 fokos gyógyvízben pedig nem él meg a vírus.

A vírus emberről emberre terjed, a környezetben gyorsan elpusztul. Tárgyakról nem terjed tovább a betegség - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Egyre több a vizsgálat, de nincs ismert eset

Magyarországon eddig 230 vizsgálatot végeztek el, valamennyi negatív eredménnyel zárult, tehát továbbra sincs koronavírusos személy - hangzott el a szerdai tájékoztatón. A vizsgálatok száma egyre növekszik. 

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta, hogy folytatják az ellenőrzéseket a határokon: a közúti átkelőhelyeken eddig 413 embert, a repülőtereken pedig 5405 embert ellenőriztek.

Szerdán elindult az a tájékoztató honlap, amely a koronavírussal kapcsolatos összes fontosabb információt tartalmazza.

koronavirus.gov.hu főoldalán két sorban is található számláló, az első sora magyar fertőzöttek száma mellett mutatja a karanténban lévő emberek számát,illetve a vizsgált emberek számát is.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy elsőként mindenki az információs oldalt keresse fel, és ha itt nem kap választ a kérdéseikre, csak akkor hívják fel az ügyeleti központ telefonszámait. A 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámokra eddig 2347 hívás érkezett, a koronavirus@bm.gov.hu címre pedig 748 megkeresés futott be.

5 országban 12 magyar van karanténban

Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár azt közölte, hogy jelenleg

öt országban összesen 12 magyar van karanténban. A Lombardiában rekedt kamionossal kapcsolatban azt mondta, hogy az olasz hatóságok közlése alapján elképzelhető, hogy március 9-én feloldják a karantént, így hazatérhet. A férfi jól van. 

Spanyolországban, egy szállodakomplexumban egy idős házaspár és egy háromfős család van egy kiskorúval, eredetileg mindannyian múlt héten jöttek volna haza. Az idős párnak beszerezték és eljuttatták a szükséges gyógyszereiket.

A Tenerifén rekedt magyarokkal kapcsolatban Menczer Tamás azt mondta, vizsgálják, hogyan tudnák őket hazaszállítani. A spanyol hatóságok szerint azonban elképzelhető, hogy előbb feloldják a karantént, mint ahogy haza tudnák őket hozni.

Türingiában egy magyar jogászhallgató lány került karanténba, mert korábban együtt kávézott egy személlyel, aki később elkapta a fertőzést.

A lány nem hagyhatja el a kollégiumi lakását, de jól van, tünetmentes, folyamatosan tartják vele a kapcsolatot. Ha továbbra is tünetmentes lesz, március 10-én, vagy 11-én elhagyhatja a szállását.

Japánban az a három magyar tartózkodik, akik a Diamond Princess óceánjáróhajón dolgoztak - egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük tesztje még korábban pozitív lett, így őt kórházban tartják megfigyelés alatt. Jól van, tünetmentes. A másik két személy egy karanténszálláson van.

Kínában konzuli regisztráció szerint 179 magyar tartózkodik. Közülük 20-an a legfertőzöttebb tartományokban, a karantén alá helyezett Hupej tartományban pedig ketten. Dél-Koreában 36 magyarról tudnak.

A visegrádiak együtt lépnek fel

A visegrádi négyek egységesen lépnek fel a koronavírus-járvánnyal szemben a jövőben - jelentették be szerdán a térség miniszterelnökei a prágai csúcstalálkozójuk után. A lengyel kezdeményezésre létrejött tanácskozás legfőbb témája a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdések megvitatása volt.

A vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik– mondta a magyar kormányfő. Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy összehangolták a kormányok tevékenységét népegészségügyi téren, és hogy Magyarországon folyamatosak a szűrések és az ellenőrzések.