Új baloldali pártot alapított Szanyi Tibor

Szanyi Tibor, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP, eredményváró
Vágólapra másolva!
A Mandiner értesülései alapján egyesült a Szanyi Tibor-féle radikális baloldali mozgalom, az IGEN, a Gyurcsány-pártnak köszönhetően parlamenti székhez jutott Székely Sándor-féle Magyar Szolidaritás Mozgalommal. Az új párt elnöke Huszti Andrea lehet, aki a Bajnai Gordon-féle Együttnek volt az alapítója. A politikai formáció indulhat a 2022-es országgyűlési választáson. 
Vágólapra másolva!

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven politikai pártot hozott létre Szanyi Tibor mozgalma, az Igen és a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Szanyi Tibor Fotó: Szabó Gábor - Origo

A konzervatív sajtóorgánum szerint a két mozgalom képviselői péntekre közös sajtótájékoztatót hirdettek meg. A Mandiner megbízható forrásból úgy tudja, hogy

ekkor fogják bejelenteni a pártjuk megalapítását.

A politikai formációt még decemberben alapíthatták meg, a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, amely várhatóan március végén fogja pártként bejegyezni az Igen Szolidaritást.

A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz,

aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt egyik alapítója és a Milla tüntetéseinek szervezője volt.

Az alapítók közt Szanyi Tibor volt EP-képviselő mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. Érdekességként megjegyezendő, hogy

Székely 2018-ban a DK-val kötött megállapodásnak köszönhetően a párt listájának hetedik helyéről szerzett parlamenti mandátumot,

most pedig a Gyurcsány Ferenccel finoman szólva nem túl szívélyes viszonyt ápoló Szanyival alapít közös pártot.

Székely Sándor Forrás: Istvan Bielik

Az említetteken kívül a párt alapítói között szerepel még Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke, ezt követően pedig a szélsőbaloldali A BAL –Balpárt alelnöke.

Az alapítók személyét tekintve talán nem meglepetés, hogy

az új párt radikális baloldali formáció lesz.

A Mandiner szerint az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartja majd, ekkor fogadhatják el az alapszabályt is.

A párt arra készül, hogy megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson.

A Szanyi-féle mozgalom és a Szolidaritás közös pártalapítása egyébként nem meglepetés, hiszen a két szervezet még januárban együttműködési megállapodást kötött.

Szanyi Tibor, aki január elején lépett ki az MSZP-ből, vagy – ahogy ő fogalmazott – szüntette meg húsz éve fennálló párttagságát: az előző ciklusban európai parlamenti képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult (Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István mögött), és

nem szerzett újabb öt évre mandátumot.

A politikus ezt követően a nyilvánosság előtt többször is keményen bírálta pártja vezetését, majd bejelentette, hogy Balblokk néven új baloldali politikai mozgalmat alapít. A szervezet létrehozását végül szeptemberben jelentették be, de ekkor már az Igen mozgalom nevet viselte.

Szanyi ekkor a nyilvánosság előtt még cáfolta, hogy új pártot készül alapítani, és azt hangoztatta, hogy a mozgalom jövőjét az MSZP keretein belül képzeli el.

A politikus korábbi nyilatkozataival ellentétben a kilépése után vele készített interjúnkban már arról beszélt, hogy szeretné betölteni a baloldalon keletkezett űrt, és amennyiben van rá igény, nem zárkózik el az elől, hogy az Igen mozgalom egyéb balos szervezetekkel együttműködve pártot alapítson.