Ungár Péter: Nehéz úgy összefogásról beszélni, hogy közben Gyurcsány mindenkit levadászik

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nehéz úgy összefogásról beszélni, hogy közben Gyurcsány Ferenc levadászik mindenkit az ellenzéki térfélen - szögezte le a DK-MSZP konfliktusra utalva Ungár Péter az ATV tegnapi adásában, hozzátéve, hogy nem tiszte a DK elnökének "ájtatos mondatairól" véleményt mondani. 
Vágólapra másolva!

A tegnap esti Egyenes beszéd vendége Ungár Péter volt, aki sok minden más mellett kitért az elmúlt napok ellenzéki történéseire.

Mint ismert, komoly viszály bontakozott ki a Demokratikus Koalíció és az MSZP között, hiszen Gyurcsányék két budapesti polgármestert is átcsábítottak magukhoz. Ha ez még nem lett volna elég, a DK elnöke élő televíziós adásban jelentette be, hogy három vidéki szocialista szervezet is fontolgatja az átállást, azonban ő lassítja a folyamatot. Ungár a következőképpen értékelte a helyzetet:

"Nem az lényeg, hogy nekem mi a véleményem a korábbi miniszterelnökről meg ezekről az ájtatos mondatairól, hogy ő személyesen visszatartotta azokat a szocialistákat, akik át akartak menni. Drámapedagógiailag ez egy fontos epizód volt, de az ellenzéki együttműködést az ilyen részben felelőtlen, részben véleményem szerint igaztalan állítások nem segítik."

Majd a DK-MSZP konfliktusra utalva leszögezte, hogy

Az LMP parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy neki személy szerint komoly politikai vitái vannak Gyurcsány politikai közösségével szemben. Három ilyen területet emelt ki:

  1. zöldpolitika: Gyurcsány Ferenc hiteltelen, amikor zöldpolitikáról beszél, hiszen kormányzása alatt nem sokat tett az ügy érdekében;
  2. határon túli magyarok ügye: uszító módon kampányolt a DK a határon túli magyarokkal szemben. Az LMP-vel ugyanakkor az az álláspontjuk, hogy 2022-ben azt kell az ellenzéknek közösen képviselnie, hogy marad a határon túliak választójoga.
  3. Európai Egyesült Államok: jómaga és az LMP nem hisz a DK által hirdetett Európai Egyesült Államokban.

"Éppen ezért mindent el fogok követni, hogy az a program, amit a DK képvisel, az ne az ellenzék domináns programja legyen" - hangsúlyozta a politikus.

Ugyanakkor Ungár szerint az ellenzéki együttműködésnek létre kell jönnie, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet személyekkel vagy pártokkal szemben kemény kritikát megfogalmazni.