Nehéz úgy összefogásról beszélni, hogy közben Gyurcsány Ferenc levadászik mindenkit az ellenzéki térfélen - szögezte le a DK-MSZP konfliktusra utalva Ungár Péter az ATV tegnapi adásában, hozzátéve, hogy nem tiszte a DK elnökének "ájtatos mondatairól" véleményt mondani. 

A tegnap esti Egyenes beszéd vendége Ungár Péter volt, aki sok minden más mellett kitért az elmúlt napok ellenzéki történéseire. 

Mint ismert, komoly viszály bontakozott ki a Demokratikus Koalíció és az MSZP között, hiszen Gyurcsányék két budapesti polgármestert is átcsábítottak magukhoz. Ha ez még nem lett volna elég, a DK elnöke élő televíziós adásban jelentette be, hogy három vidéki szocialista szervezet is fontolgatja az átállást, azonban ő lassítja a folyamatot. Ungár a következőképpen értékelte a helyzetet: 

"Nem az lényeg, hogy nekem mi a véleményem a korábbi miniszterelnökről meg ezekről az ájtatos mondatairól, hogy ő személyesen visszatartotta azokat a szocialistákat, akik át akartak menni. Drámapedagógiailag ez egy fontos epizód volt, de az ellenzéki együttműködést az ilyen részben felelőtlen, részben véleményem szerint igaztalan állítások nem segítik."

 Majd a DK-MSZP konfliktusra utalva leszögezte, hogy 

nehéz úgy összefogásról beszélni, hogy közben Gyurcsány Ferenc levadászik mindenkit az ellenzéki térfélen.

Az LMP parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy neki személy szerint komoly politikai vitái vannak Gyurcsány politikai közösségével szemben. Három ilyen területet emelt ki:

  1. zöldpolitika: Gyurcsány Ferenc hiteltelen, amikor zöldpolitikáról beszél, hiszen kormányzása alatt nem sokat tett az ügy érdekében;
  2. határon túli magyarok ügye: uszító módon kampányolt a DK a határon túli magyarokkal szemben. Az LMP-vel ugyanakkor az az álláspontjuk, hogy 2022-ben azt kell az ellenzéknek közösen képviselnie, hogy marad a határon túliak választójoga.
  3. Európai Egyesült Államok:  jómaga és az LMP nem hisz a DK által hirdetett Európai Egyesült Államokban.

"Éppen ezért mindent el fogok követni, hogy az a program, amit a DK képvisel, az ne az ellenzék domináns programja legyen" - hangsúlyozta a politikus.

Ugyanakkor Ungár szerint az ellenzéki együttműködésnek létre kell jönnie, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet személyekkel vagy pártokkal szemben kemény kritikát megfogalmazni.