Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán beszélt a Magyarországon regisztrált két koronavírusos diákról. A főorvos azt mondta, hogy enyhe tünetei vannak annak a Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akinél kimutatták a koronavírust. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik.

Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást. 

Amint megérkeztek a kórházba, szinte azonnal hivatalos kontaktkutatás kezdődött, ami azt jelenti, hogy pontosan feltérképezik, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek Iránból - közölte.

Hozzátette, hogy párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll. 

Szlávik János emlékeztetett, az egyik diák február 22-én, a másik 28-án érkezett Magyarországra. A gyógyulási idejüket a laboratóriumi vizsgálatok határozzák meg, ezt azt jelenti, hogy egy koronavírusos beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében. Ez általában a betegség kezdetétől 10-14 napig tart, de egyénileg változhat  - mondta.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-énForrás: MTI/Kovács Attila

Szlávik azt mondta, hogy  a 15 főből - 11 diákból, két tanárból és két sofőrből - álló csoport előreláthatóan vasárnap elhagyhatja a karantént. 

Egy fogorvos és az asszisztense pedig jövő hétfőn távozhatnak az elkülönítésből. Mivel mindannyian jól vannak, valószínűleg nem fertőzöttek, de még az utolsó napon is vizsgálatokat végeznek rajtuk - mondta Szlávik János.