Egy 69 éves brit férfi az a személy, akit Debrecenben diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth Rádióban. Eddig négy fertőzött van Magyarországon.

69 éves brit állampolgár az a férfi, akit eddig debreceni betegként emlegettek – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Róla eddig annyit közölt a koronavírus miatt létrehozott kormányzati honlap, hogy Milánóban dolgozik, rendszeresen ingázik onnan Debrecenbe.

A férfi február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. A férfinak egyébként más alapbetegsége is van.

Már négy fertőzött van MagyarországonForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Az iráni férfi barátnője is megfertőződött

A negyedikként azonosított beteg a már ugyancsak koronavírussal diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője. Mindketten már a Szent László Kórházban vannak.

Az operatív törzs oldalának adatai szerint korábban 24-en voltak elkülönítve a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán. Mostanra ez a szám is emelkedett, már 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán. Eddig összesen 230 mintát vizsgáltak meg a szakemberek. Csütörtökön egy 15 fős japán turistacsoportot szállítottak be a Szent László Kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával.

Két külföldi diák fertőződött meg először

Szerdán jelentették be az első magyarországi koronavírus-fertőzötteket, két itt tanuló iráni diákot. Enyhe tüneteik vannak, lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón csütörtök délután Budapesten. Hangsúlyozta: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.