A koronavírus gyors terjedésének egy magyar találmány szabhat gátat, melyet a budapesti tömegközlekedésben és vidéki kórházakban is már évek óta használnak. A speciális bevonat iránt most már más országok is érdeklődnek. Közben az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a védekezés részeként a gyakori és alapos kézmosás nélkülözhetetlen.

Egy, már évek óta Magyarországon használt magyar találmány segíthet az új világjárvány gyors terjedésének megakadályozásában. A Resysten Hungary Kft. találmánya egy speciális védőbevonat, mely akár egy éven keresztül is meg tudja akadályozni, hogy különböző felületeken megtapadjanak a kórokozók. 

A cég tájékoztatójából kiderül, hogy a bevonat nem fertőtlenítő szer, nem is helyettesíti azt, hanem egy olyan vegyszermentes megoldás, mely a takarítási protokollt támogatja hatékonyan. Lehoczky Péter, a Resysten Hungary Kft. egyik tulajdonosa a Ripostnak nyilatkozva elmondta, hogy 3 éves munkával sikerült egy olyan bevonatot létrehozni, mellyel a kárpittól a fémen, a műanyagon és a gumin át az üvegig bármilyen felület kezelhető, s azon onnantól kezdve, akár egy éven át semmilyen gomba, baktérium és vírus, így az új koronavírus sem képes megtapadni.

A bevonat kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, színtelen és szagtalan, molekuláris szinten épül be a kezelt felületbe, és természetes vagy mesterséges fény mellett akár egy éven át is képes védelmet nyújtani, miközben nem letörölhető.

A vállalat angol nyelvű reklámfilmje:

Lehoczky Péter azt is hozzátette, hogy a szer semmilyen vegyi, illetve allergén anyagot nem tartalmaz, és sem a bőrön át, sem belélegezve nem jut az ember szervezetébe, így a kismamákra és a kisbabákra sem jelent veszélyt.

A Resysten Hungary Kft. az Origót arról tájékoztatta, hogy a vállalat szórástechnikai szolgáltatást kínál olyan ipari ügyfeleknek, ahol sok az ember, illetve sok az érintett terület. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert a leggyakoribb fertőzéseket elsősorban érintéssel lehet összeszedni olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg, és érint meg különböző tárgyakat (tömegközlekedés, közösségi terek, kórházak, egyetemek, hivatalok, vendéglők stb.) Ezért épül a technika arra, hogy a speciális bevonattal a különböző felületeket szórják meg.

A nápolyi San Paolo Stadiont fertőtlenítik az új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen 2020. március 4-én. Lehet, hogy hamarosan Olaszországba is eljut a magyar találmány?Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Miután lakossági használatra egyelőre nem vehető igénybe, értelemszerűen a boltokban ezt a speciális anyagot nem lehet kapni, bár a cég hosszú távú céljai között szerepel, és dolgoznak rajta, hogy a háztartásokban is megjelenhessenek.

Azt is megerősítették, hogy a bevonat nem tisztítószer, így azt nem is helyettesíti, a cél a higiénia magasabb szinten tartása. 

A Resysten Hungary Kft.-t 2014-ben alapították, de a kutatás jóval korábban megkezdődött. A korszakalkotó, hazai fejlesztésű fotokatalitikus bevonatrendszer piaci megjelenése 2015-ben kezdődött.

A koronavírus világszintű megjelenése miatt egyre több helyre jut el a magyar tudósokból álló csoport által fejlesztett, nanotechnológián alapuló bevonatrendszer híre. Dubajból az ottani tömegközlekedési vállalat érdeklődik, de többen megkeresték már a céget, hogy partnerként viszontforgalmazók lennének vagy képviselnék a céget az adott országban.

Olaszországból szintén érdeklődnek, az Egyesült Államokban pedig a vállalatnak már van egy képviselője.

A vállalat tervei között van, hogy exportképes mennyiséget tudjanak előállítani. Ugyanakkor a külpiacra lépés nem egyszerű feladat, hiszen mindenhol más a szabályozás, mások a helyi viszonyok és előírások.

Mi is ez a hazai innováció?

A speciális bevonat titán-dioxidot tartalmaz, mely a fénnyel reakcióba lépve semlegesíti a kórokozókat. A titán-dioxiddal először Japánban kísérleteztek az 1960-es évektől (Honda Fujishima-hatás). A titán-dioxidot már régóta használják pl. fogkrémben is, hiszen olyan környezetet teremt, mely meggátolja a kórokozók és különböző mikroorganizmusok megtelepedését.

Ahogy a vállalat honlapján is olvasható, fény jelenlétében a fotokatalizátor erős oxidációs ereje a biológiai eredetű szennyeződéseket veszélytelen anyagokra, vízre és szén-dioxidra bontja. Az anyag tehát egy titán-dioxid alapú szer, mely hosszan tartó hatású, egy év garanciával. Minőségbiztosított, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által bevizsgált termék.

Railjet-szerelvény utasterét tisztítja fertőtlenítő szerrel egy dolgozó a Keleti pályaudvaron 2020. március 4-én.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hagyományos takarítási eszközökkel nem távolítható el, a fogadó közegbe molekuláris szinten épül be, ahogy a termék tájékoztatójában olvasható. Hatékonysága akadémiai és SGS laboreredményekkel is bizonyított. (Az SGS honlapja alapján a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége.)

A szer, mely bármilyen felületen használható, nemcsak az adott anyagon akadályozza a biológiai szennyeződések megtapadását, hanem a levegő minőségét is javítja, semlegesíti a szagokat. Elektromos berendezéseken is használható. Környezetbarát, csak természetes összetevőket tartalmaz. Hosszan tartó, folyamatos hatású.

A kezelt felületről a bevonat nem törölhető vagy mosható le, így tisztító- és fertőtlenítőszerekkel együtt is alkalmazható.

A Resysten bevonatot speciális szórástechnológiával kell felvinni az adott felületre, amely biztosítja a tartós megtapadást. A anyagot több rétegben viszik fel, egy 1000 m2-es felület kezelése körülbelül 5-8 órát vesz igénybe, míg a száradási idő mindössze néhány perc.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban is már kezelték a felületeket a magyar találmánnyalForrás: MTI/Komka Péter

Egy kórházban szinte nincs olyan tárgy, helyiség vagy műszer, amit ne lehetne megszórni az anyaggal, beleértve pl. a kórházi ágyakat, klaviatúrát, sztetoszkópot, vagy az elektromos berendezéseket, mint pl. az EKG.

Ezzel az anyaggal tehát jó esély van arra, hogy visszaszorítsák a kórházi fertőzéseket is.

A Resysten Hungary Kft. ma már olyan állami szervekkel dolgozik együtt az önkormányzati tulajdonú BKV mellett, mint pl. a MÁV, a Volánbusz, a Semmelweis Egyetem vagy az Országos Mentőszolgálat, de referenciaként említik a német autógyártó céget, az Audit is.