Szijjártó Péter: Az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot

SZIJJÁRTÓ Péter
Zágráb, 2020. március 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsának ülésén Zágrábban 2020. március 6-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot amiatt, hogy nagyon komoly migrációs nyomással kell szembenéznie a Törökország irányából érkező nagyszámú bevándorló miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zágrábban, az EU-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően.
Vágólapra másolva!

Emlékszik arra, amikor öt évvel ezelőtt, 2015-ben vitáztak az EU külső határainál megjelenő migrációs nyomásról. A jelenlegi 27 külügyminiszterből öten voltak jelen azon a vitán.

- mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter azt mondta, hogy

Magyarország a legdurvább nemzetközi politikai támadások középpontjában állt, a 20. századi legsötétebb diktatúrákkal hasonlították össze.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyek Tanácsának ülésén Zágrábban 2020. március 6-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Mára azonban az akkori magyarországi álláspont vált általános európai állásponttá, hiszen a mai napon az EU az európai külső határok védelméről,

- fogalmazott Szijjártó Péter.

Öt év után végre sikerült megértetni az EU-val, hogy Európát, az európai embereket és az európai biztonságot meg kell védeni. Világossá kell tenni, hogy Európába csak legálisan lehet bejönni,

- mondta.

Szavai szerint történt némi trükközés az elfogadott döntéssel, mert a nyugat-balkániakkal történő együttműködés fejezetébe megpróbálták belecsempészni a migráció menedzselésére vonatkozó kitételeket. Magyarország azonban vétószándékot jelentett be, hisz a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, a nyugat-balkáni országokkal a migráció megállításában kell együttműködni - hangsúlyozta.

Az EU öt éven keresztül elkövette azt a hibát, hogy a migrációt menedzselni és nem megállítani akarta.

A vita során azonban sikerült elérni, hogy az említett rész kikerüljön a döntésből - tette hozzá.

A tárcavezető végezetül elmondta: világossá tette kollégái számára, hogy Magyarország minden körülmények között - függetlenül a nyomás mértékétől - meg fogja védeni a saját határait és a saját biztonságát.

Továbbá biztosította görög kollégáját arról, hogy számíthat Magyarország szolidaritására, amikor Görögország saját határát védi az illegális bevándorlókkal szemben.


Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni, holott a török vezetés ezt vállalta a 2016 tavaszán Brüsszellel kötött megállapodásban.

Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére.