Egy egész bűnszövetséget buktattak le a rendőrök, akik unokázós csalással több Magyarországon élő nyugdíjasnak okoztak milliós károkat. Eddig 22 ember ellen emeltek vádat, akik között kiskorú is van.

Az Egyesült Királyságban tartózkodó 41 éves férfi és 40 éves élettársa, illetve a nő húga és sógora

bűnszervezetet hoztak létre, hogy csalással pénzt szerezzenek. Magyarországon élő rokonaik is társultak a szervezethez, ők követték az utasításokat, és további társakat szerveztek be.

2018. júniusától 2019. júniusáig

több, Magyarországon élő nyugdíjast hívtak fel telefonon, és közeli rokonnak adták ki magukat. Közölték az illetővel hogy autóbalesetben nagy kárt okoztak, melyben gyerekek is megsérültek. A telefont a csaló ezután átadta a társnak, aki magát a balesetben sofőrnek, vagy a helyszínen tartózkodó mentősnek adta ki, és megerősítette a történetet.

A nyugdíjasok hiszékenységével, és családtagjaik miatti aggodalmával visszaélve a csalók nagy összegű pénzt, iletve értékes ékszereket kértek a kár megtérítésére azzal, hogy elküldenek valakit a pénzért. Erre az egyik társukat szervezték be. 

A csalók így több mint 40 millió forinthoz jutottak hozzá, melyet banki átutalással osztottak meg.

A rendőrök elfogták a szervezet legtöbb tagját, és megkezdték a nyomozást.

Külföldi rendőrcsoportokkal is együttműködtek, kiemelt szerepet vállalt a hágai székhelyű EUROJUST magyar nemzeti tagja. Azok ellen, akit még nem sikerült elfogniuk, több nemzetközi- és európai elfogatóparancs van érvényben.

Az ügyészség 22 ember – köztük egy fiatalkorú – ellen emelt vádat csalás és pénzmosás miatt.

Eddig tizen vannak letartóztatásban, öten bűnügyi felügyelet alatt állnak. Közülük néhányan akár húsz év börtönt is kaphatnak.

A rendőrség bűnmegelőzési célú videót tett közzé, a hasonló, kellemetlen esetek elkerülésére: