A kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget - közölte a a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek,

a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja.

Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek - áll a közleményben.

Ha gyanús tüneteket észlelünk a környezetünkben, előbb a háziorvost értesítsük

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton elmondta, hogy az Operatív Törzs az élet minden területére kiterjedően meghozta a szükséges biztonsági lépéseket. 

Megkérte az ellenzéki pártokat és médiumokat is, hogy a politikai ambícióikat a járványidőszak idejére tartsák vissza. 

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ha gyanús tüneteket észlelünk a környezetünkben, akkor előbb a háziorvost értesítsük, és ha beigazolódik, hogy koronavírus-gyanús az eset, akkor a mentők elszállítják a beteget. Jelen esetben a Szent László Kórházba, itt készülnek a laboratóriumi vizsgálatok is.

Ha a Szent László Kórház kapacitásai megtelnének, akkor országszerte 28+1 infektológiai osztály tudja a betegeket fogadni.